CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 10.06.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Trefa do černého: 22 zkontrolovaných dělníků a všichni pracovali nelegálně

Dvacet dva ukrajinských dělníků zkontrolovali pracovníci Celního úřadu pro Kraj Vysočina v úterý 8. června na staveništi v Bystřici nad Pernštejnem a všichni tam na rekonstrukci bytového domu pracovali nelegálně.

Čtrnáct z nich na základě polských turistických víz, čtyři s propadnutými polskými vízy a čtyři osoby měly ukrajinské biometrické cestovní doklady bez platného víza. Tyto doklady je k výkonu práce na území České republiky neopravňují. Zjištěné případy porušení byly postoupeny Oblastnímu inspektorátu práce, který je kompetentní k zahájení správního řízení.

Koncem května objevili celníci z Vysočiny nelegální pracovníky také na staveništích v Jihlavě a Třešti. Od začátku roku zkontrolovali 93 cizinců a každý druhý (47 osob) pracoval bez platného pracovního povolení, nebo zaměstnanecké karty. Právnickým osobám, nebo podnikajícím fyzickým osobám, které umožní výkon nelegální práce, přitom lze uložit pokutu až do výše 10 milionů korun.

Kontrola nelegálního zaměstnávání cizinců je jednou z mnoha kompetencí celní správy. Celní správa při ní ověřuje, zda kontrolované osoby vykonávají práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy, a zda ji vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání, zaměstnaneckou kartou a platným povolením k pobytu. Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu s občanem EU, nebo cizincem má za povinnost o tom informovat úřad práce, a to nejpozději v den jeho nástupu do zaměstnání. Občané ze zemí mimo EU mohou pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení k zaměstnání, zaměstnanecké karty, osoby s trvalým pobytem na území České republiky pracovní povolení mít nemusí.


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky