CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 11.02.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Podezřelé respirátory se na českém trhu neobjeví

Respirátory z Turecka v hodnotě 3,22 milionu korun nepropustili do volného oběhu pracovníci Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Dva kamiony jich nechala do Stříteže u Jihlavy dopravit česká firma s jednatelem vietnamské národnosti. Během celní kontroly bylo zjištěno, že tyto respirátory nesplňují požadavky Nařízení Evropské unie o osobních ochranných prostředcích pro uvedení na trh. Neměli jakékoli označení a dodaný certifikát ke zboží nesouhlasil s certifikací v dovozních dokumentech, předložených při celním řízení. Celníci okamžitě kontaktovali pracovníky České obchodní inspekce, kteří na základě zaslaných podkladů získaných fyzickou kontrolou zboží, vydali zamítavé stanovisko k uvedení výrobků na český trh. 

S největší pravděpodobností mělo 1,33 milionu respirátorů skončit na tuzemském trhu. Díky zásahu celního řízení se ovšem oba kamiony ve středu 9. února vydaly z Vysočiny na cestu zpět do Turecka.

Spolupráce celníků a pracovníků České obchodní inspekce funguje na profesionální úrovni, neboť v zájmech obou je bezpečnost a zdraví spoluobčanů.

Celní úřad pro Kraj Vysočina vybral za loňský rok na cle 117 milionu korun, o 17 milionu více než v roce předešlém, a na dani z přidané hodnoty do rozpočtu získal dalších 4,7 milionu korun.  


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky