CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 30.09.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Rumun důsledné celníky neoklamal

Důkladně ukrytý kontraband cigaret odhalili pracovníci Celního úřadu pro Kraj Vysočina v chladícím dodávkovém vozidle.

V úterý 27. září ve 22 hodin zastavili celníci na dálničním parkovišti Pávov ve směru na Prahu dodávkové vozidlo s německou imatrikulací, které řídil občan rumunské národnosti. V chladícím dodávkovém vozidle a přívěsném vozíku vezl potraviny a na dotaz hlídky, zda převáží nějaké cigarety nebo alkohol, řidič odpověděl, že pouze kartón cigaret pro svou osobní spotřebu.

Při důkladné prohlídce chladícího prostoru, který byl zcela zaplněn potravinami, byla uprostřed boxu nalezena hromádka 20 kartonů cigaret různých značek, k čemuž řidič poznamenal, že se ve vozidle nachází celkem 50 kartonů. Následně byla kontrola pro lepší bezpečnost a manipulační prostor přesunuta do areálu celního úřadu u exitu 112. Tam bylo veškeré potravinářské zboží vyloženo a v zadní části chladícího prostoru bylo na podlaze pod zeleninou naskládáno 10 papírových krabic, plných cigaret s rumunskou tabákovou nálepkou. Řidič se přiznal, že všechny cigarety patří jemu, veze je do svého obchodu v Německu a doklad prokazující jejich zdanění nemá. Celkem ve vozidlo bylo odhaleno 482 kartonů cigaret, tj. 96 400 kusů.      

Vzhledem ke skutečnosti, že únik na spotřební dani činil 323 tisíc korun, byl k případu přivolán pověřený celní orgán sekce Pátrání, který řidiči sdělil důvodné podezření ze spáchání přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Všechny cigarety byly zajištěny a pašerákovi nyní hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky