CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 06.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Turek převážel dva krajany pod svou postelí

Dva migranty, 135 kartonů cigaret a 52 lahví alkoholu řešili na přelomu týdne celníci na Vysočině.

Ve čtvrtek 31. března si mobilní hlídka Celního úřadu pro Kraj Vysočina vytipovala na dálnici D1 ke kontrole kamion turecké imatrikulace, který v přilehlém areálu celního úřadu ve Stříteži podrobila kontrole.

Turecký řidič se při předložení dokladů k prováděné přepravě choval zjevně nervózně a po výzvě k otevření úložných prostor se rozplakal. Poté zavolal do kabiny a z prostoru pod postelí vylezly dvě osoby. Oba šestadvacetiletí muži předložili turecké doklady totožnosti a byla u nich provedena kontrola na přítomnost zbraně s negativním výsledkem. Řidič na otázku, jak se oba cestující do vozidla dostali, odpověděl, že je naložil na parkovišti v Maďarsku a že chtěli převézt do Německa. Následně celníci předali zadržené osoby kolegům z Policie ČR k dalšímu řízení.

V pondělí 4. dubna nasměrovali celníci ke kontrole do areálu celního úřadu dodávkové vozidlo bulharské imatrikulace. Přestože řidič tvrdil, že alkohol, cigarety, či jiné zboží podléhající zákazům či omezení, nepřepravuje, bylo v zavazadlovém prostoru vozidla a uvnitř pod sedačkami nalezeno 100 kartonů cigaret opatřených bulharskou tabákovou nálepkou a 52 lahví různých druhů alkoholu. Řidič přiznal, že toto zboží veze do Německa do svého obchodu. Jelikož nedokázal předložit doklady prokazující zdanění vybraných výrobků, byly mu cigarety i lihoviny zajištěny. Únik na spotřební dani přesáhl 80 tisíc korun.

Dalších 35 kartonů cigaret zajistili vysočinští celníci v úterý večer při kontrole slovenského vozidla na silnici I/38 u čerpací stanice Hladov. 


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky