CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 29.05.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Celníkům na Vysočině neunikl nezdaněný alkohol na dálnici ani ve vietnamské provozovně

V rámci své kontrolní činnosti se Celní správa ČR zaměřuje také na oběh nezdaněného alkoholu. V uplynulém týdnu pracovníci Celního úřadu pro Kraj Vysočina zajistili 455,5 litrů lihovin a 1250 litrů vína, k nimž dvě kontrolované osoby nepředložily doklady prokazující zdanění. Stalo se tak v kamenné provozovně a na dálnici.

Případ z D1 je klasický: dodávkové vozidlo s bulharskou imatrikulací a rumunským řidičem, uvnitř nákladového prostoru 161 litrů neznačených a nezdaněných lihovin a 1250 litrů nezdaněného vína. Údajně na cestě do Irska. Rumunskému hříšníkovi kromě úhrady spotřební daně 20 tisíc korun a propadnutí zboží hrozí také pokuta až do výše 5 milionů korun, jelikož nakládal s neznačeným lihem.

Ve druhém případě zavítali celníci z Vysočiny do obce na Pelhřimovsku a ve vietnamském minimarketu jim přišlo podezřelé, že v regálech s lihovinami byla prázdná místa pro nejprodávanější značky Vodky, Peprmint a Tuzemáku. Prodavačka se následně přiznala, že 589 půllitrových lahví krátce před kontrolou odnosila do skladovacích prostor v prvním patře budovy, neboť z okna viděla stát na náměstí auto s označením celní správy. Učinila tak proto, že k uvedeným lihovinám neměla doklady prokazující jejich zdanění. Zboží jí proto bylo zajištěno, hrozí jeho propadnutí a provozovatel musí uhradit únik na spotřební dani ve výši 34 tisíc korun.

 


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky