CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Kraj Vysočina
Střítež č. p. 5
588 11 Střítež u Jihlavy

V Stříteži u Jihlavy 31.05.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Kraj Vysočina

Syřan ujížděl celníkům s 21 migranty a pak se snažil utéct do lesa

Vozidlo s 21 migranty naháněla přes 20 kilometrů na dálnici D1 hlídka kontrol zpoplatněných komunikací z Celního úřadu pro Kraj Vysočina. Syrský řidič se po zastavení chvíli ukrýval v lese.

V úterý 30. května v 9:23 hod. dostala hlídka ze systému Elektronických dálničních známek informaci, že dodávkové vozidlo Mercedes Vito s německou registrační značkou nemá uhrazený poplatek za dálniční známku. Na vytipované vozidlo čekali celníci na nájezdu Velké Meziříčí – východ. Na 136. kilometru ve směru na Prahu hlídka vozidlo předjela a aktivovala světelnou rampu s výzvou k následování. Řidič ovšem neuposlechl a snažil se celníkům ujet. Vracel se na dálnici z odstavného pruhu a posléze v rychlosti přes 160 km/hod. podjížděl kamiony jedoucí v pravém jízdním pruhu a ohrožoval tak bezpečnost provozu.

Více než dvacetikilometrová honička skončila prudkým bržděním pronásledovaného vozidla a opuštěním z dálnice na exitu 112 Jihlava. Na silnici I/38 k Havlíčkovu Brodu řidič zastavil a začal utíkat přes přilehlou paseku do hustého lesního porostu. Tam byl po chvíli nalezen jedním z celníků, který doprovázel přivolanou policejní hlídku. Mezitím druhý z celníků provedl za asistence policistů kontrolu pronásledovaného vozidla, v němž se nacházelo 21 osob, včetně malých dětí, které nebyly schopny prokázat svou totožnost. Řidiče syrské příslušnosti i členy posádky si převzali k dalšímu šetření přivolaní policisté.

Úterý 30. května bylo pro mobilní hlídky Celního úřadu pro Kraj Vysočina perným dnem. Druhá nasazená hlídka řešila ve stejný čas zajištění 56 lahví alkoholu a 47 kartonů cigaret z vozidla bulharské imatrikulace, jehož řidič překročil povolený limit pro přepravu vybraných výrobků v Evropské unii a neprokázal jejich zdanění. Třetí mobilní skupina pak objevila v autě Araba s dánským pasem 32 gramů hašiše.     


por. Bc. Richard Zeman
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Kraj Vysočina
tel: +420 567 109 430
mobil: +420 601 587 507
e-mail: r.zeman@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky