CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 20.02.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci z východních Čech odvedli na cle a daních do státního rozpočtu za rok 2012 téměř 3 miliardy korun

Bezmála 1,5 milionu korun inkasovali na spotřební dani z vína, více než 106 milionu na spotřební dani z piva, přes 178 milionu na spotřební dani z lihu a lihovin, přes 1,3 milionu na spotřební dani z tabáku a tabákových výrobků. Prvenství ve výběru spotřebních daní evidují u minerálních olejů, kde se výše vybrané částky pohybuje přes 2,3 miliardy korun. Na energetických daních pak vybrali téměř 91 milionů.

     V rámci dovozů zboží ze zemí, které nejsou členskými státy Společenství, vybrali při celním řízení na cle, daních a dalších poplatcích přes 358 milionů korun. Do rozpočtu České republiky z toho odvedli necelých 91 milionů, zbytek odešel do rozpočtu Evropské unie.

    V rámci tzv. dělené správy, kdy celníci vybírají a vymáhají pokuty, které fyzickým osobám  a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace a instituce, odvedli dalších 205 milionů korun.

     Celníci věnovali pozornost také oblasti boje proti padělkům a napodobeninám zboží.  Jen ve východních Čechách zajistili téměř 100 tisíc kusů padělků. Pokud by se jednalo o originály, jejich cena by převyšovala 167 milionů korun. Úspěšnější byli při kontrolách na vnitřním trhu s více než 52 tisíci kusy padělků. V pomyslném žebříčku zajištěných komodit je nejvýše oblečení a obuv.

     Všechno zboží, které zajistí, však nekončí pouze likvidací. Celníci se snaží vhodné zboží nabízet humanitárním organizacím. V roce 2012 předali více než 42 tisíc výrobků jednadvaceti humanitárním organizacím, které o padělky požádaly a splnily podmínky, jež jim v této souvislosti ukládá zákon.

     Celkem 86 cizinců ze zemí mimo Společenství pracovalo bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním. Suverénně největší skupinu, která porušovala zákon o zaměstnanosti v královéhradeckém a pardubickém kraji u ukončených kontrol v roce 2012, tvořili Ukrajinci. Za nimi pak následovali lidé z Vietnamu, Číny, Moldavska a Turecka. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, stravovacích a ubytovacích služeb, zemědělství a jiných odvětví, ve kterých na základě vlastních poznatků typovali nejvyšší počet nelegálně zaměstnaných cizinců. U cizinců ze zemí EU platí  zákonem stanovená oznamovací povinnost. Nesplnili ji zaměstnavatelé u 159 cizinců.
     Hlídky mobilního dohledu pátraly po zboží, které by mohlo uniknout celnímu dohledu. Jen ve východních Čechách zkontrolovaly téměř 33 tisíc dopravních prostředků a zjistily 725 porušení právních předpisů. Uložily za ně pokuty a kauce ve výši téměř 785 tisíc korun. Při kontrolách celníci zajistili 289 litrů lihu a lihovin, téměř 64 tisíc litrů minerálních olejů, přes 14 tisíc kusů cigaret nebo 30 433 tablet léků s pseudoefedrinem.
     Při kontrolách tzv. časového a výkonového zpoplatnění (platné dálniční  kupóny a uhrazení mýtného poplatku u silničních motorových vozidel nebo jízdních souprav s hmotností nad 3,5 tuny) zjistili 3 327 porušení. Řidičům, kteří se snažili oklamat mýtný systém nebo použili dálnici bez platných dálničních kuponů, uložili blokové pokuty téměř za 2,5 milonu korun.

 


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 212
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky