CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 07.09.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci úspěšně kontrolují nejenom dodržování povinných přestávek řidičů

​         Celníci z Královéhradeckého kraje provedli od začátku tohoto roku do dnešního dne 931 kontrol v oblasti Státního odborného dozoru (SOD) v silniční dopravě. Ve 115 případech zjistili nedodržení předpisů a u zahraničních přepravců uložili kauce ve výši více jak jednoho milionu korun.


         Nejčastějším prohřeškem u kontrolovaných řidičů je nedodržování bezpečnostních přestávek při řízení vozidla  Za tato porušení celníci vybrali na kaucích od dopravců 930 000 korun.  Zbývající částka dopadá na absenci mezinárodních přepravních povolení a nedodržení podmínek úmluvy o přepravě nebezpečných nákladů (ADR). V porovnání s rokem 2014 (za stejné období) vybrali na kaucích v tomto roce hlídky mobilního dohledu o 625 000 korun více (celkem 1 050 000 korun). Vzrůstající počet pozitivních případů celníci přisuzují zejména snaze dopravců obcházet předpisy a ušetřit jak personální, tak finanční zdroje. Výjimkou není případ jízdy dvoučlenné osádky vozidla, která používala jenom jednu kontrolní kartu nebo případ polského řidiče, který kontrolní kotouče se záznamy jízdy znehodnotil a ukryl v igelitové tašce s odpadem. Hlídce celníků tvrdil, že si nepamatuje, kam je založil.
        

        Celní správa ČR má kontrolní oprávnění v oblasti nákladní silniční dopravy (SOD) jako jsou dodržování přestávek řidičů (předpisy týkající se sociální oblasti v silniční dopravě), které se mimo jiné řídí úmluvou AETR  (Mezinárodní dohoda o práci osádek vozidel v mezinárodní silniční dopravě), kontroly přepravy nebezpečných věcí dle úmluvy ADR nebo kontroly mezinárodních přepravních povolení.  Zjištěná porušení celníci předávají Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje, který je řeší v rámci správního řízení. Kauce jsou ukládány jako jistota pro případy, že by se  dopravce vyhýbal řízení o správním deliktu.  Výše kauce ve většině případů pokrývá pokutu uloženou správním orgánem.  


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky