CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 14.04.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci při kontrole nárokových balíků ve věznici objevili tabákové výrobky s falešnou tabákovou nálepkou

       Královéhradečtí celníci na základě podnětu Vězeňské služby České republiky provádějí kontroly nárokových balíků pro odsouzené ve Věznici Valdice. Kontroly jsou zaměřeny na značení tabákových výrobků platnou tabákovou nálepkou. Při kontrolách prováděných 31. března a 10. dubna celníci zajistili celkem 8,4 kilogramů různých neznačených tabákových výrobků. Mimo jiné ve třech zásilkách objevili osm balení tabáku určeného ke kouření s obchodním názvem ASKA RED (jeden sáček o hmotnosti 500 gramů)  označených falešnými tabákovými nálepkami a etiketami. Nálepky neměly žádné zajišťovací prvky a jednalo se pouze o barevnou kopii originální tabákové nálepky. 
 
        Dne 31. března celníci zajistili  ve dvou zásilkách celkem 5,4 kilogramů neznačených tabákových výrobků. Z toho v jednom balíku objevili i čtyři sáčky tabáku ke kouření označené názvem ASKA RED (celkem dva kilogramy). Dne 10. dubna při kontrole tří zásilek určených pro vězně celníci zajistili celkem tři kilogramy neznačeného tabáku, z toho čtyři sáčky opět označené etiketou ASKA RED (dva kilogramy). Etikety i tabákové nálepky na těchto baleních nebyly originální, šlo o kopie vytvořené na barevném kopírovacím zařízení, přičemž kopie byly dobře rozeznatelné pouhým okem. Veškeré neznačené vybrané výrobky celníci zajistili.  Únik na spotřební dani byl vyčíslen na částku bezmála 16 000 korun. 

       Odsouzení mají každého půl roku možnost přijmout nárokový balíček s různým zbožím do hmotnosti pěti kilogramů. V balíčku se nejčastěji nacházejí právě tabákové výrobky. Dle zákona o spotřebních daních se tabákové výrobky značené poškozenou tabákovou nálepkou nebo značené jiným způsobem, než je stanovený, považují za neznačené tabákové výrobky. Fyzické osobě (v těchto případech odesílateli, pakliže není fiktivní) za přestupek držení a neoprávněného nakládání s neznačenými tabákovými výrobky může být uložena pokuta až do výše 1 milionu korun.  V případě správního deliktu (právnické, nebo podnikající fyzické osobě) může být uložena pokuta od 50 tisíc až do 10 milionů korun.

por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky