CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 25.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci rozkryli nový způsob pašování cigaret

       Královéhradečtí celníci ve spolupráci s příslušníky Městské policie Náchod zajistili dne 22. února v Náchodě u třech Ukrajinců více jak 11.000 kusů cigaret různých značek s ukrajinskou tabákovou nálepkou. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 37 000 korun. Spíše než množství tabákových výrobků je zajímavý způsob jejich ukrytí a přepravy na území České republiky.
 
        Strážníci městské policie prováděli kolem třetí hodiny ranní hlídkovou činnost v Pražské ulici v Náchodě, když si jich všimla dvojice mužů, která následně z obavy, že bude podrobena kontrole, odhodila do křoví svá zavazadla. Hlídka podezřelé muže zkontrolovala a v taškách objevila větší množství cigaret. Strážníci na místo kontroly přivolali příslušníky celní správy, kteří si dvojici převzali. Další z trojlístku na ně čekal na nedaleké čerpací stanici. Celníci začali pomalu rozplétat příběh, jakým způsobem cizinci cigarety přepravovali do ČR. Všichni tři shodně vypověděli, že cestovali z Polska různými autobusy a před vstupem do ČR na hranicích vystoupili, aby se vyhnuli celní kontrole, protože celníci autobusy při přestupu státní hranice důkladně kontrolují. Následně si najmuli vozidlo polské taxislužby, které je i s cigaretami převezlo do Čech a to v momentě, kdy celníci prováděli kontrolu autobusu, takže byla malá pravděpodobnost, že by taxík zastavili. Odtud by dále pokračovali opět autobusem. Jeden z mužů měl dokonce cigarety připevněné přímo na těle pod svetrem.  

       Případ se dále šetří pro podezření spáchání trestného přečinu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží, za který hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až tři léta, nebo zákaz činnosti. 

     Od počátku roku královéhradečtí celníci evidují 24 případů záchytů nezdaněných tabákových výrobků s předpokládaným únikem na spotřební dani více jak 2,5 milionů korun.

por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky