CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 09.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci zadrželi řidiče pod vlivem drog, spolujezdkyně převážela drogy

           Dne 7. února zastavila hlídka mobilního dohledu královéhradeckých celníků na Náchodsku osobní automobil, ve kterém cestovaly dvě osoby. Při důkladné kontrole za pomocí služebního psa objevili v osobním zavazadle 9,1 gramů bílé krystalické látky pozitivně reagující jako pervitin. Cena drogy by na černém trhu dosáhla cca 18 tisíc korun. Navíc muž řídil bez řidičského oprávnění a pod vlivem drog. V Královéhradeckém kraji se jedná o ojedinělý případ, celníci  se zpravidla setkávají s daleko menším převáženým množstvím této drogy.       
         
         Celníci prováděli kontroly nedaleko bývalého hraničního přechodu v Náchodě, když  jejich pozornost upoutal osobní vůz tovární značky Renault Clio české imatrikulace. Ve vozidle cestoval čtyřiatřicetiletý Čech, který řídil a pětadvacetiletá žena, rovněž Češka. Celníci již na začátku kontroly pojali podezření, že jsou ve vozidle přepravovány drogy nebo léky k jejich výrobě. S hledáním jim pomohla služební fena Bony, která je vycvičena na vyhledávání omamných a psychotropních látek (OPL). Při kontrole interiéru vozu označila dámskou tašku, v níž celníci nalezli pouzdro s bílou krystalickou látku, která po provedení narkotestu NIK pozitivně reagovala jako pervitin. Kabelka patřila ženě, která však odmítla vypovídat. Ve vozidle se také nacházelo příslušenství k výrobě a aplikaci drog. Příslušníci celní správy následně zjistili, že řidič má vysloven zákaz řízení. Hříšníka si převzala hlídka Policie ČR a na místě byl podroben kontrole prostřednictvím testu DrugWipe s pozitivním výsledkem na pervitin.  

         Celníci zboží zajistili a případ se dále prověřuje pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a  jedy, za který hrozí trest odnětí svobody v délce jednoho až pěti let nebo peněžitý trest.


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky