CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 24.02.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Členové daňové Kobry zabránili během operace LIST úniku na daních v desítkách milionů korun

      Společná tisková zpráva 

       Vyšetřovatel Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje zahájil v těchto dnech trestní stíhání 61letého muže polské státní příslušnosti pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Česky velmi dobře hovořící cizinec zastupoval firmu, která v České republice distribuovala tabákové listy dovážené ze zahraničí.
Za tímto obviněním stojí několikaměsíční práce společného týmu známého jako „Daňová kobra“ složeného ze specialistů Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a Celního a Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj.

       Celní správa ČR zaznamenala první případy v souvislosti s nabízením a prodejem tabákových listů již v roce 2013, kdy subjekty obchodující  s touto komoditou (z důvodu pro ně nepříznivých legislativních změn v zemi podnikání) přesunuly svoje aktivity do ČR. První kroky v trestním řízení v daném případě učinil Celní úřad pro Olomoucký kraj, který podezřelé aktivity tohoto muže prověřoval od června 2013 pro podezření ze zkrácení spotřební daně ve výši 3,5 milionů korun.  Vzhledem k tomu, že muž svoje podnikání a místo pobytu přesunul do Hradce Králové, předali olomoučtí kolegové spis celníkům v našem kraji. Ti vedli úkony v přípravném trestním řízení zhruba rok, tedy až do doby, než celou věc předali královéhradeckým policistům. 

        Akci s názvem LIST začali kolegové intenzivně rozplétat od listopadu 2014, kdy zástupci finančního úřadu zaslali kriminalistům trestní oznámení s podezřením na spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, kterého se mohl dopustit občan Polské republiky. Prvotní informace nasvědčovaly tomu, že podezřelý obchoduje s  tabákovými listy, které prodává jako zboží určené pro jiné účely, nikoliv ke kouření, a za které tedy není povinnost odvádět spotřební daň. Pracovníkům finančního úřadu byl podezřelý především rozdíl mezi účetními doklady. Ten nasvědčoval tomu, že obviněným vykazované množství tabákových listů, které mělo sloužit pro výpočet daně z přidané hodnoty a daně z příjmu, je v rozporu mezi nákupem a prodejem. Podle prvního odhadu finančního úřadu byla DPH a daně ze zisku zkráceny nejméně ve výši 11,8 milionů korun. 
    
      Kriminalisté všechny zjištěné skutečnosti propojili a po vyhodnocení bylo zřejmé, že celková škoda na spotřební dani dosahuje výše 72 milionů korun a škoda na DPH a příjmové dani zhruba 12,5 milionů korun

        Dne 24. 11. 2014 tedy vyšetřovatel zahájil úkony trestního řízení pro výše uvedený trestný čin a v návaznosti na intenzivní vyšetřování byl k 15. 12. 2014 ustanoven společný tým „LIST“, složený z kriminalistů odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství policie a pracovníků celního úřadu, a to v úzké spolupráci s finanční správou. Jejich cílem bylo samozřejmě zajistit dostatečné množství kvalitních důkazů, které povedou k obvinění podezřelé osoby. Kromě svědectví všech zúčastněných osob a intenzivního šetření všech skutečností, využili členové společného týmu pro účely řádného objasnění věci i operativně pátrací úkony. 
        
         Kriminalisté disponovali informacemi, že muž podezřelý z nekalého podnikání je od poloviny měsíce ledna mimo území České republiky a že krátce po té, co se vrátí do České republiky, chce znovu vycestovat.  Na nic tedy nečekali a za účasti zásahové jednotky byl 17. 2. 2015 muž v Hradci Králové zadržen, a to v domě, kde přebýval. Z operativních šetření bylo také zřejmé, že může být ozbrojen. To se nakonec potvrdilo a policisté u něho v době zadržení zajistili krátkou střelnou zbraň.

A jak obchody probíhaly?

       Tabákové listy byly na naše území přiváženy ze zahraničí v krabicích vážících 100 až 200 kg. Po té, co byly přeloženy do igelitových pytlů, byly distribuovány do desítek prodejen po celé České republice a zde pak kupujícími zájemci o tabák určený ke kouření rozřezávány na jemné proužky. Pro tyto účely byly prodejny vybaveny speciálními řezačkami na tabák. Prodejny byly například v Hradci Králové, Pardubicích, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě, Liberci, Karlových Varech, Chebu, Plzni, Brně, Ostravě atd. Dodavatel nabízel k prodeji tabákový výrobek s názvem tabákové listy, u něhož nebyl schopen prokázat zdanění.

       Spotřební daň určená pro tabák ke kouření se vypočítává dle váhy. V době spáchání trestného činu byla tato daň ve výši cca 1.800 Kč za 1 kilogram tabáku. Na prodejnách byl kilogram tabáku prodáván v rozmezí od 550 do 800 Kč. Je tedy zřejmé, že za částku cca 2.600 Kč by nabízené zboží bylo prakticky neprodejné.

         Nelegální obchodování ale pro muže z Polska nyní definitivně skončilo. Soudce Okresního soudu v Hradci Králové rozhodl, že jeho trestní stíhání bude pokračovat vazebně.
Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 10leté vězení.

 

       mjr. Mgr. Ivana Ježková, tisková mluvčí                      por. Bc. Martina Kolinská, tisková mluvčí
Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje            Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Mgr. Romana Barešová, tisková mluvčí
Finanční úřad pro Královéhradecký kraj
 

 


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky