CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 05.09.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

 Celníci nepropustili na český trh závadné hračky

 

V minulých dnech při celní kontrole kontejneru pocházejícího z Číny odhalili celníci na Jičínsku ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje 420 kusů závadných hraček. Zásilka směřovala na český trh.

 

Laboratorní testy prokázaly, že měkké plastové kostky a plastové panenky se stavebnicemi nevyhovují požadavkům na obecnou bezpečnost výrobků, protože obsahují zdraví škodlivé ftaláty. Koncentrace nebezpečných látek přesahovala u jedné z komodit více než sedmdesátkrát a u druhé více než osmdesátkrát přípustnou hodnotu.

Riziko obsahu di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány. Tyto ftaláty nepříznivě ovlivňují lidské zdraví, zejména reprodukční orgány.

Celní správa proto nepovolila jejich propuštění do volného oběhu a nebezpečné hračky se do rukou konečných spotřebitelů nedostanou. V tuto chvíli se nachází dočasně uskladněné v sídle společnosti dovozce a čeká je zpětný vývoz případně likvidace pod dohledem celníků.

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky