CZ EN Translate
Menu
Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje
Kancelář ředitele krajského ředitelství
Oddělení tisku a prevence
Ulrichovo nám. 810
501 01  Hradec Králové

Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 04.10.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj a Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVY POLICIE A CELNÍ SPRÁVY ČESKÉ REPUBLIKY Akce "Tango" - obvinění prodali pervitin za milion korun

 

Na základě informací, že v jejich teritoriu dochází k distribuci drog, začali rychnovští kriminalisté spolu s kolegy z místního obvodního oddělení od jara letošního roku tuto možnost prověřovat.

 

Podezření bylo záhy potvrzeno, a tak policisté během půlroční intenzivní práce soustředili potřebné důkazy proto, aby v pátek 23. září 2016 ve večerních hodinách zahájili akci „Tango“. Její realizace byla v režii rychnovských kriminalistů, spolu s nimi se ale na jejím uskutečnění podíleli i drogoví specialisté z „toxi týmu“ Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a policisté rychnovského obvodního oddělení. Na silnici č. I/11 mezi obcemi Blešno a Nepasice zadržela dva muže z Rychnova nad Kněžnou a Vamberka jedoucí v osobním voze zn. Ford i s nakoupenou drogou zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Zásah proběhl bleskově a bez problémů a u jednoho z nich policisté zajistili sáček s obsahem žluté sypké hmoty, pervitin, který byl předán k expertize. Zajištěnou drogu by tito dealeři na Rychnovsku obratem prodali za více než 60.000 korun. Policisté týž noc provedli u obou zadržených v příbuzenském poměru (ročník 1958 a 1979) domovní prohlídky, a to v jejich trvalých bydlištích v Rychnově nad Kněžnou a ve Vamberku. Během nich zajistili plynovou pistoli, dvoje digitální váhy, alobal, notebook, více než stovku plastových sáčků, klíče od příruční pokladny, zelenou sušinu, cigaretové dutinky a další předměty (např. hodinky), které dostávali za drogy místo peněz. Všechny vydané a zajištěné věci budou podrobeny dalšímu kriminalistickému zkoumání. Zajištěna byla i dvě osobní auta obou mužů a i u nich policisté provedli prohlídky. Z vozů zajistili mobilní telefon, kufřík s igelitovými sáčky, platová brčka, lžičky, části platebních karet a digitální váhu. Mladší a zároveň hlavní obviněný sedmatřicetiletý muž z Vamberka rovněž v blíže neupřesněném období na blíže neupřesněném místě zasadil a vypěstoval rostlinu konopí, kterou po sklizení a usušení upravil do stavu způsobilého ke spotřebě za účelem prodeje.  

Část se pokusil prodat i v Polsku, kde ale obchod nedopadl dle jeho představ. Při návratu s návykovou látkou totiž posádka vozu nepočítala s náhodnou kontrolou celníků:

Trojice pasažérů osobního automobilu, která se pokoušela převážet téměř tři čtvrtě kilogramu marihuany z Polska do České republiky, spoléhala na svůj důmyslný úkryt. Sedmatřicetiletého Čecha a šestatřicetiletého muže slovenské národnosti v doprovodu jednadvacetileté Ukrajinky však zastavila při namátkové silniční kontrole hlídka mobilního dohledu královéhradeckých celníků v obci Olešnice v Orlických horách. Na otázku, zda si kdokoliv z osádky neveze lihoviny, cigarety, tabák, léčiva nebo omamné a psychotropní látky, všichni shodně reagovali slovy, že si vezou pouze nákup s potravinami. Řidič ochotně zpřístupnil k celní kontrole kabinu vozidla včetně zavazadlového prostoru, pouze při požadavku na zpřístupnění prostoru rezervní pneumatiky sdělil, že to neumí. V disku rezervní pneumatiky byla ukryta papírová krabice obalená smršťovací folií a vedle pneumatiky plastové sáčky se sušenou zelenou rostlinnou látkou konzistencí i vůní připomínající marihuanu. Tuto skutečnost potvrdil celníkům i následně provedený NIK test.  Protože řidič vozidla nevlastnil řidičský průkaz, ujala se na místě dalších úkonů hlídka Policie České republiky, která v rámci součinnostní akce prováděla společně s celníky kontrolu v příhraničí.

Oba obvinění, policii již z dřívějška známé osoby, drogy prodávali či nabízeli v Rychnově nad Kněžnou, Vamberku i dalších místech okresu. Sedmatřicetiletý muž nejméně od března 2015 a osmapadesátiletý muž nejméně od května 2016 po předchozí vzájemné dohodě neoprávněně prodal, zprostředkoval, jinak jinému opatřil a pro jiného přechovával v okruhu svých známých, přátel a zájemců metamfetamin zvaný pervitin a konopí. V uvedenou dobu už ani jeden z obviněných nepracoval, výdělek z drog je dobře zajistil. Cena za 0,1 g pervitinu byla stanovena na 500 korun, přičemž drogu vkládali do cigaretové dutinky a odběratelé si pak objednávali jednu či více cigaret za uvedenou cenu. Případ je na samém počátku, počet odběratelů v řádech desítek nemusí být konečný. Distributoři tak ve sledovaném období prodali stovky dávek za milion korun. Mladší z nich je sám uživatel pervitinu, kvůli závislosti na něm byl také propuštěn ze svého posledního zaměstnání. Peníze, které za prodej drog obdržel, částečně investoval do rekonstrukce bytu a další část spolky automaty.  V průběhu vyšetřování sdělil policejní komisař na základě dalších svědeckých výpovědí dvojici obvinění ze zločinu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů.(§283, odst. 1, 2 písm. c) tr. zákoníku, za který jim hrozí trest odnětí svobody na 2 roky až 10 let. Oba muži jsou stíháni vazebně.

 

 


por. Mgr. Alena Kacálková Chvojková
komisař
tel.: +420 974 536 208
mobil: +420 725 083 407
krph.tisk.rk@pcr.cz


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky