CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 11.02.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Královéhradečtí celníci v tomto týdnu řešili několik neobvyklých situací

          Hned tři dny za sebou se královéhradečtí celníci při provádění kontrolní činnosti potýkali s vypjatými situacemi, v jednom případě dokonce zúročili zkušenosti ze školení první pomoci Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje. Dne 8. února hlídka mobilního dohledu,  až do příjezdu záchranářů, prováděla resuscitaci chodce, který zkolaboval na krajnici vozovky v Plotišti nad Labem. Následující den hlídka příslušníků dohledu nad subjekty, v součinnosti s cizineckou policií, zjistila při kontrole dodržování zákona o zaměstnanosti, že dvaatřicetiletý Ukrajinec pracuje v ČR nelegálně a na falešné doklady. Ve středu 10. února hlídka kontrol zpoplatněných komunikací zastavila na dálnici D11 osobní vozidlo české imatrikulace, které řídil dvaačtyřicetiletý Čech, který byl pod vlivem alkoholu a navíc měl vysloven zákaz řízení až do roku 2021. Dvaadevadesátiletému muži, který seděl na místě spolujezdce a jehož zdravotní stav se zhoršil, celníci přivolali zdravotnickou záchrannou službu (ZZS), která ho transportovala do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Případ řidiče byl předán pro věcnou nepříslušnost Policii ČR – dálničnímu oddělení.      
       

         Hlídka mobilního dohledu se dne 8. února přemísťovala na určené místo kontroly. Při průjezdu obcí Plotiště nad Labem spatřila na okraji vozovky tři osoby, z nichž jedna ležela. Celníci zastavili a zjistili, že starší  muž ležící na zemi kolabuje, jeho manželka telefonovala s operátorem ZZS na lince 155 a mladší muž (náhodný chodec) se snažil ležící osobě pomoci. Žena byla v šoku a z tohoto důvodu ji jeden z celníků odebral telefon a dále komunikoval s operátorem ZZS.  Operátorovi  ZZS  byl nahlášen zdravotní stav postiženého, který nekomunikoval, nepravidelně dýchal a upadal do bezvědomí. Na pokyn operátora ZZS byla zahájena resuscitace postiženého nepřímou srdeční masáží.  V provádění masáže se všichni tři celníci střídali. V průběhu oživování, poskytl řidič projíždějící sanitní služby dýchací přístroj. Tato první pomoc byla poskytována až do příjezdu záchranné služby. Po jejím příjezdu byl muž předán záchranářům, kteří pokračovali v jeho oživování. I přes snahu všech zúčastněných se sedmašedesátiletého muže již nepodařilo zachránit.  

          Dne 9. února prováděli příslušníci oddělení Dohledu nad subjekty společně s cizineckou policií kontroly na dodržování zákona o zaměstnanosti. Při jedné z kontrol společnosti v Hradci Králové zjistili, že jeden ze zaměstnanců nemá povolení k zaměstnání ani povolení k pobytu a pojali podezření, že se prokazuje falešnými doklady, což se později potvrdilo. Případ dvaatřicetiletého Ukrajince dále šetří cizinecká policie, muži hrozí trest a také vyhoštění.

           Příslušníci oddělení Kontrol zpoplatněných komunikací dne 10. února při kontrole časového zpoplatnění (dálničních známek)  na dálnici D11  směrem na Prahu zastavili osobní vozidlo  bez dálniční známky, ve kterém cestovaly tři osoby. Při provádění kontroly celníci pojali podezření, že řidič je pod vlivem alkoholu a další kontrolu dokladů zjistili, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do roku 2021. Na místo byla přivolaná hlídka Policie ČR. Absence dálničního kupónu byla odůvodněna předložením průkazu ZTP, jehož držitelem byl dvaadevadesátiletý spolujezdec, jehož zdravotní stav se zhoršil.  Celníci přivolali ZZS, která muže převezla do nemocnice. Řidiče – výtečníka si převzali policisté dálničního oddělení pro podezření ze spáchání trestného činu maření soudního rozhodnutí. 


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky