CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 26.09.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Pervitin si pro tentokrát neuvaří

Více než dva tisíce tablet léků obsahujících pseudoefedrin zajistili v minulých dnech královéhradečtí celníci při jedné ze svých preventivních kontrol v příhraniční oblasti.

Na komunikaci u obce Královec zastavili dodávkový osobní automobil, v němž cestovali dva Češi. Na standardně položený dotaz kontrolujícího celníka, zda nepřevážejí lihoviny, cigarety, tabák, léčiva nebo omamné a psychotropní látky, odpověděli oba negativně. Speciálně vycvičený služební pes Bonny však záhy jejich tvrzení vyvrátil. Označil prostor na podlaze před sedadlem spolujezdce a pod ním, kam dvaašedesátiletý muž umístil do papírové krabice a igelitové tašky celkem 2128 tablet léku Sudafed a Apselan. Z uvedeného množství by mohl vyrobit podle propočtů zhruba 94 gramů pervitinu. Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí muži trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Psovodi s jejich čtyřnohými svěřenci vycvičenými na vyhledávání omamných a psychotropních látek a prekurzorů či tabáku hrají důležitou roli při namátkových kontrolách. Umí je označit nejen ukryté v zavazadlech nebo na těle člověka, ale také v důmyslných úkrytech v konstrukčních dutinách vozů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky