CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 06.04.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Více jak jednu a půl tuny nezdaněného tabáku zajistili celníci

​      Hlídka mobilního dohledu královéhradeckých celníků zastavila 4. dubna při běžné silniční kontrole v blízkosti bývalého hraničního přechodu Královec tuzemské dodávkové vozidlo.  
Při kontrole nákladového prostoru celníci našli 1 621 kilogramů řezaného tabáku. Předpokládaný únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř tři a půl milionu korun. 
      

      Pětadvacetiletý řidič české národnosti na otázku celníků co dováží, uvedl, že neví, neboť nebyl u nakládky zboží. Původně měl vést dvě palety blíže neurčeného zboží o hmotnosti asi
1 500 kilogramů  (při dalším šetření se jeho tvrzení potvrdilo). Celníci na ložné ploše objevili celkem dvanáct kusů neoznačených kartonových krabic s řezaným tabákem omotaných černou folií, které byly naloženy na šesti paletách. Vzhledem k tomu, že nebyly předloženy doklady, které by prokázaly řádné zdanění vybraného výrobku, celníci zboží zajistili a odebrali vzorky, které odeslali do Celně technické laboratoře. Prodejem nezdaněného tabáku by stát přišel na spotřební dani o částku 3 477 182 korun. Celníci případ nadále prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.


         V letošním roce se v Královéhradeckém kraji jedná o první případ tohoto druhu. Obdobné záchyty se v tomto regionu odehrály již v minulých třech letech, při kterých celníci zajistili celkem přes 18 000 kilogramů tabáku, jehož prodejem by stát přišel na spotřební dani o více jak třicet milionů korun.     
 


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky