CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 28.11.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci zadrželi 52 tisíc litrů zvláštních minerálních olejů

 

Královéhradečtí celníci aktuálně obdrželi výsledky z celně technické laboratoře, jež jim potvrdila přepravu rizikové komodity - zvláštních minerálních olejů. Zmíněné oleje jsou svými parametry příbuzné motorové naftě. Lze je použít pro pohon motorů, pokud jsou jednoduchým způsobem obohaceny předepsaným aditivem, nepodléhají však spotřební dani; možný daňový únik u odhalené přepravy vyčíslili na 570 000 korun.

 

Celníci u obce Vysokov na Náchodsku zastavili v minulých dnech při namátkové kontrole polský návěs cisternového typu s 26 tisíci litry minerálních olejů. Z průvodních dokladů zjistili místo vykládky v Hradci Králové; hlídka celníků zájmové vozidlo na uvedené místo doprovodila. Nebyla jím stálá provozovna ani zpracovatelský závod, nýbrž opuštěné prostranství s desítkami prázdných IBC obalů. Parkoval zde také další nákladní vůz s 26 tisíci litry minerálních olejů už v naplněných IBC obalech na korbě návěsu. Stáčení z cisteren zde probíhalo pomocí jednoduchého zařízení. Z Polska přes Českou republiku prostřednictvím české společnosti pak měly dále zvláštní minerální oleje putovat k jejich příjemcům do Itálie.

 

Vzhledem ke skutečnosti, že tuzemský dodavatel nesplnil podmínky vztahující se k jejich přepravě a manipulaci z hlediska povinné registrace, na níž přísně pohlíží zákon o spotřebních daních, hrozí mu propadnutí minerálních olejů a pokuta až do výše 10 milionů korun.

 

 

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky