CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 21.07.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Opracovávali kovy bez platných pracovních povolení

Ve čtvrtek 20. července celníkům neuniklo při kontrole nelegální zaměstnanosti pět cizinců bez platných pracovních povolení.

 

     Ve společnosti zabývající se kovovýrobou nedaleko Třebechovic pod Orebem pracovali tři mladí Moldavci a dva Ukrajinci. Občané Moldávie přicestovali na biometrické pasy, které je opravňují k pobytu v zemích Evropské unie po dobu maximálně devadesáti dnů, ovšem bez provozování výdělečné činnosti. Ukrajinci disponovali sice polskými vízy s možností vykonávání práce v Polsku, nikoliv však na území České republiky. O nelegální zaměstnání by se nejednalo v případě, že by polský zaměstnavatel vyslal své zaměstnance na služební cestu. To se nestalo, cizinci nevlastnili jakékoliv dokumenty upravující jejich smluvní vztah mezi jednotlivými zaměstnavateli, ani nebyli nahlášeni na příslušném úřadu práce.

 

     Zaměstnavateli hrozí pokuta až do výše deseti milionů korun.

 

     Celníci předali skupinku mužů odboru cizinecké policie k dalšímu prověřování. Následně po provedení nezbytných úkonů případ předají k zahájení správního řízení Oblastnímu inspektorátu práce pro Královéhradecký kraj.

 

     Od počátku tohoto roku hradečtí celníci zkontrolovali celkem 96 cizinců. Třiadvacet z nich nemělo platné pracovní povolení. Jednalo se o občany Ukrajiny a Moldávie pracující převážně v kovovýrobě, potravinářství, dřevovýrobě či provozovali práci v restauračních zařízeních.  


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky