CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 19.04.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Tisková zpráva Celní správy a Policie ČR - Kontrolní akce FACTORY 2018 odhalila na Královéhradecku čtyřiadvacet nelegálně pracujících cizinců

 

V rámci celorepublikové kontrolní akce Celní správy České republiky označené FACTORY 2018, jež se uskutečnila v minulém týdnu a byla zaměřena na nelegální zaměstnanost, provedli královéhradečtí celníci kontroly v několika vytipovaných podnicích na Náchodsku a Královéhradecku. V obci na Náchodsku je doprovázeli také příslušníci odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a zaměstnanci Oblastního inspektorátu práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj.

Během kontrolní akce navštívili celníci z Celního úřadu pro Královéhradecký kraj tři obchodní společnosti, u kterých kontrolovali dodržování zákona o zaměstnanosti a platnost pracovních povolení. U dvou kontrolovaných subjektů na Královéhradecku zjistili, že zde vykonává výdělečnou činnost čtyřiadvacet cizinců z Ukrajiny bez platných pracovních povolení vydaných úřadem práce či bez platné zaměstnanecké karty.  Ukrajinci pracovali v oblasti související s přidruženou automobilovou výrobou. Následně po provedení nezbytných úkonů celníci předají případ k zahájení správního řízení Oblastnímu inspektorátu práce pro Královéhradecký kraj. 

Oběma českým zaměstnavatelům nyní hrozí pokuta až do výše deseti milionů korun.

Tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje por. Mgr. Lenka Burýšková dále uvádí:

„Policisté z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje se minulý týden připojili k celorepublikovému bezpečnostnímu opatření „FACTORY". Hlavním gestorem bylo Generální ředitelství cel, které se na akci podílelo ve spolupráci s Ředitelstvím služby cizinecké policie. I v našem kraji policisté proto spolupracovali s Celní správou České republiky a dále s Oblastním inspektorátem práce pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Akce byla zaměřená na odhalování nelegálního pobytu cizinců a s tím souvisejícího protiprávního jednání, spočívajícího v porušování zákona o pobytu cizinců na území ČR, zejména v souvislosti s výkonem zaměstnání nebo dani podléhající výdělečné činnosti. Dále také na dodržování veřejného pořádku a pátrání po hledaných osobách a věcech. Při akci  jsme společně zkontrolovali 4  objekty na Náchodsku a na Královéhradecku a 80 osob. Celkem jsme tak zjistili, že 3 osoby zde pracovaly bez platného pracovního povolení a policisté s nimi proto zahájili správní řízení ve věci správního vyhoštění. S dalšími dvěma zahájili správní řízení kvůli neoprávněném pobytu na území ČR. S jedním z těchto cizinců bylo navíc zahájeno trestní řízení, kvůli padělanému cestovnímu dokladu. Ve zkráceném přípravném řízení mu tak nyní hrozí trest odnětí svobody až na 3 léta."


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz

a

por. Mgr. Lenka Burýšková
Tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje
tel: +420 974 522 201
mobil: +420 602 776 729
e-mail: lenka.buryskova@pcr.cz
Skočit na začátek stránky