CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 22.02.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Namísto autodílů si z Polska vezl drogy a prekurzory k jejich výrobě

 

Trutnovsko - 21. února v podvečer prováděla hlídka královéhradeckých celníků běžnou kontrolní činnost v příhraničí s Polskem. Ke kontrole si vytipovala osobní automobil, který řídil jednatřicetiletý Čech. Poté, co odpověděl negativně na standardně položenou otázku, zda veze tabák, alkohol, cigarety, větší množství léčiv, marihuanu nebo jiná narkotika, požádali jej celníci o zpřístupnění kabiny vozidla a zavazadlového prostoru. Muž tak učinil dobrovolně a celníkům na místě sdělil, že v Polsku sháněl autodíly.

 

Služební fena speciálně vycvičená na vyhledávání omamných a psychotropních látek však záhy s jistotou označila přítomnost drog. Při osobní prohlídce našli celníci ve vnitřních kapsách jeho vesty 8,7 g pervitinu včetně obalu, 4,8 gramy marihuany a 3 tablety extáze. Za sedadlem spolujezdce během kontroly vozu dále 2 kartonové krabice, které ukrývaly 1300 tablet léku Apselan, jenž je drogově závislými zneužíván k výrobě pervitinu.

 

Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy hrozí muži trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

 

 

 

Královéhradečtí celníci odhalili v minulém roce téměř 19 tisíc tablet léků zneužívaných k výrobě drog, 507 gramů pervitinu, 825 gramů hašiše nebo například 145 tablet extáze. Pašeráci se je snažili ukrývat v konstrukčních dutinách vozidel nebo v osobních zavazadlech.

 

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky