CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 22.07.2019


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Pašerák prchal v lese před celníky na kolečkových bruslích

 

V polském příhraničí se královéhradečtí celníci často setkávají s lidmi různých věkových kategorií, kteří se snaží převážet z Polska léky s obsahem pseudoefedrinu nebo drogy rozličných druhů. Zatímco někteří z nich dobrovolně a odevzdaně podstoupí celní kontrolu, přičemž jsou si vědomi svého odhalení, jiní se snaží co nejrychleji z dohledu celníků uniknout. Neúspěšně ujíždějí v osobních automobilech, na motocyklech, najdou se i tací, kteří využívají vozidel taxislužby či autobusové dopravy, případně utíkají po svých.  Sedmatřicetiletý muž v minulých dnech na Trutnovsku zvolil k přepravě své nelegální zásilky kolečkové brusle.  

Setkání s ním bylo pro celníky bezesporu překvapením. Při výkonu noční služby spatřili po dvaadvacáté hodině na silnici muže na kolečkových bruslích s napěchovaným batohem na zádech. Vzhledem ke skutečnosti, že se běžně k provozování tohoto druhu sportu využívá jiná denní doba, rozhodli se muže zkontrolovat. Na hlasité sdělení: „Celní správa, celní kontrola", muž reagoval rychlou otočkou do protisměru. Hlídka se za bruslařem rozjela. On se po několika metrech rozhodl pro změnu své trasy a prchl do lesa. Zanedlouho se po neúspěšné jízdě lesním porostem vrátil již bez batohu zpět k silnici, sedl si do příkopu a nechal si dobrovolně přiložit služební pouta. Během prohlídky u něho celníci našli 2 gramy rostlinné pryskyřice připomínající svou konzistencí, zápachem i barvou hašiš a zkumavku se stopovým množstvím bílé krystalické látky. Muž přiznal, že batoh, který v lese odhodil, patří jemu a na otázku, co je v něm, reagoval slovy, že tablety léků Apselan, které nakoupil v Polsku za 50.000 korun. Téměř 6 tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin muž údajně před státní hranicí vyloupal z blistrů a uložil do igelitového sáčku. Prekurzory k výrobě drog a injekční stříkačky ukryté v batohu celníci zajistili.

Vzápětí také zjistili, že se s mužem nesetkávají poprvé. Před třemi měsíci jej lapili v potoce, kde se ocitl se svým osobním automobilem poté, co nezvládl rychlou jízdu lesem, kam před celníky z pozemní komunikace odbočil. Tehdy vezl pervitin, konopí, příslušenství varny a přípravky pro výrobu drog. Viz tisková zpráva z 24. 4. 2019:

https://www.celnisprava.cz/cz/celni-urad-pro-kralovehradecky-kraj/tiskove-zpravy/2019/Stranky/ujizdel-s-drogami-a-skoncil-v-potoce.aspx

 

Muž byl již minulosti pravomocně odsouzen a brány věznice opustil v prosinci 2017. V dubnu letošního roku bylo proti němu zahájeno nové trestní stíhání. Byl obviněn ze spáchání zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. Stíhán je na svobodě.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky