CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 22.01.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Hradečtí celníci bilancovali rok 2019

     Královéhradečtí celníci se měli možnost setkat v minulém roce se spoustou osob, které se snažily, v některých případech i kuriózním způsobem, přepravit nelegální látky. Odhalili téměř 13 tisíc tablet léků zneužívaných k výrobě drog, 160 gramů amfetaminu, 83 gramů heroinu, 25 gramů hašiše, 10 gramů kokainu a 780 gramů marihuany. Pašeráci se je snažili ukrýt například v kapuci u bundy, ve spodním prádle v oblasti genitálií, jeden z nich s nimi prchal v noci v lese na kolečkových bruslích nebo při jiné honičce zajel osobním automobilem do lesní struhy. Kontrolovali nejen osobní nebo nákladní automobily, ale i cestující v autobusech mířících z Polska do České republiky nebo účastníky hudebních festivalů. Velkou měrou se na úspěšných záchytech podíleli také služební psi speciálně vycvičení na vyhledávání omamných a psychotropních látek.

     Při kontrolách provozování hazardních her v Královéhradeckém kraji celníci uskutečnili 129 kontrol a v jejich rámci odhalili 4 nelegální herny a zadrželi 21 herních zařízení. 125 kontrol realizovali v legálních hernách a kasinech, kde zaznamenali 72 porušení právních předpisů. V meziročním srovnání se jedná o 350% nárůst.  V oblasti kontrol dodržování zákona o evidenci tržeb provedli 503 kontrol, z nichž porušení zjistili v 95 případech.

     Ve stavebnictví, průmyslové výrobě, zemědělství a dalších odvětvích zkontrolovali 196 cizinců. 78 z nich pracovalo bez platného pracovního povolení nebo v rozporu s ním. 64 občanů pocházelo z Ukrajiny. Dva z nich například regulovali dopravu během rekonstrukce vozovky u obce Sadová.

     Na cle, daních a dalších poplatcích souvisejících s celním řízením inkasovali téměř 164 milionů korun. Nejvyšší výběr zaznamenali stejně jako v předchozích letech u daně z piva, téměř 62 milionů. V rámci tzv. dělené správy, kdy celníci vybírají a vymáhají pokuty, které fyzickým osobám a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace a instituce, odvedli více než 36 milionů korun.

     V souvislosti s převozem živočišných produktů celníci kontrolovali, zda přepravci v České republice nahlásili předmětné zásilky státní veterinární správě. Ve spolupráci s ní identifikovali nezákonné přepravy u více než 383 kilogramů vepřového, hovězího či drůbežího masa, 15 506 kilogramů sýrů, 1 158 kilogramů ryb, 19 440 vajec a 13 472 kilogramů másla.

     Královéhradečtí celníci zajistili v roce 2019 více než 6 000 výrobků pro podezření z porušení práv k ochranným známkám nebo průmyslovým vzorům (o 4,5 tisíce více než v roce 2018). Škoda, která by byla majitelům práv duševního vlastnictví způsobená prodejem tohoto zboží, by dosahovala částky téměř 8,5 milionu korun. Mezi nejčastěji zajištěnými komoditami byly součásti a technické příslušenství mobilních telefonů a obuv. Například nabíječky, datové kabely, sluchátka, displeje, silikonové kryty, obaly na mobilní telefony a ipady, baterie a náhradní díly označené ochrannou známkou společnosti Apple zajistili v září v rámci akce „Worm" v předem vytipovaných provozovnách v Hradci Králové a v Náchodě.

     U vozidel pohybujících se na zpoplatněných komunikacích bez řádně zaplaceného mýtného poplatku nebo platného dálničního kuponu celníci odhalili loni 3,5 tisíce porušení, za které uložili pokuty ve výši téměř 3,5 milionu korun. Od 1. 1. 2020 rozšířili svoji kontrolní činnost v oblasti výběru mýta ze stávajících komunikací D11 a I/33 o nově zpoplatněné úseky I/37 a I/35.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky