CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 27.10.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Hradečtí celníci vážili přetížené nákladní automobily

Královéhradečtí celníci se v minulých dnech zaměřili na kontrolu nákladních vozidel, která svojí hmotností zatěžují pozemní komunikace. V rámci poslední kontrolní akce na vážním stanovišti v Náchodě vybrali na kaucích a pokutách 60 000 korun. Zjistili při tranzitu do naší republiky z Polska překročení povolené hmotnosti u tří ze šesti vytipovaných vozidel.

 

Jeden z řidičů se rozhodl zaplatit celníkům pokutu příkazem na místě ve výši 30 000 korun, odmítl se podrobit kontrolnímu vážení.

 

V rámci nízkorychlostního kontrolního vážení, při kterém celníci zjišťovali okamžitou celkovou hmotnost vozidla, celkovou hmotnost jízdní soupravy a hmotnost na nápravu, se dále věnovali kontrole dokladů doprovázejících zboží či oblasti státního odborného dozoru, v jehož rámci kontrolovali dodržování doby řízení, povinné bezpečnostních přestávky a doby odpočinku, vybavenost vozidla tachografem a jeho ověření včetně používání karet řidiče a záznamových listů.

 

Na kaucích za přetížená vozidla, které slouží k zajištění úhrady pokut udělených ve správním řízení, vybrali 27 000 korun. Odvedli je na bankovní účet Odboru dopravy a silničního hospodářství Města Náchod, věcně a místně příslušnému správního orgánu, který bude ve správním řízení rozhodovat o přestupku provozovatele vozidla. Na pokutách inkasovali 33 000 korun.

 

Příjem z pokut za přestupek právnické a podnikající fyzické osoby je ze 40 % příjmem vlastníka pozemní komunikace, na níž bylo kontrolní vážení provedeno, v případě pozemní komunikace ve vlastnictví státu je příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury, ze 45 % příjmem kraje, v jehož územním obvodu bylo kontrolní vážení provedeno, a z 15 % příjmem rozpočtu, ze kterého je hrazena činnost orgánu, který pokutu uložil.

 

Jen během posledních čtyř kontrolních dnů v měsících září a říjnu letošního roku, zaměřených na nízkorychlostní vážení, zjistili v Náchodě sedm porušení. Vybrali za ně kauce ve výši 64 000 korun a udělili pokuty ve výši 37 500 korun. Ve všech případech se jednalo o vozidla polské imatrikulace.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky