CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 28.01.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Kuřivo nedovezli

 

Během posledních čtrnácti dnů se hradečtí celníci setkali hned se dvěma případy, při nichž zajistili nelegální kuřivo, celkem 6580 kusů cigaret a 4,4 kilogramy tabáku určeného ke kouření.

 

V minulých dnech si hlídka mobilního dohledu operující v polském příhraničí vytipovala ke kontrole osobní automobil české imatrikulace. Řídil jej devětačtyřicetiletý muž. Na standardně položenou otázku celníků, zda s sebou veze alkohol, cigarety, tabák, narkotika nebo větší množství léčiv, reagoval překvapivě pozitivně. Na místě vzápětí sdělil, že si veze z Polska cigarety a tabák. Údajně je koupil od neznámého muže, který ho s nabídkou oslovil na polské tržnici. 4000 tisíce kusů cigaret značek Marlboro a LM a devět igelitových sáčků napěchovaných tabákem celníci zajistili. Kuřivu chyběly tabákové nálepky a bylo přepravováno ve větším množství, než je určeno pro osobní spotřebu.

 

Ve druhém případě se nelegálního převozu 2 580 kusů cigaret značek Fest a Gold NZ dopustila jednapadesátiletá žena.

 

Oběma lidem bude doměřena spotřební daň, ve výši 22 424 a 8 056 korun, vysloveno propadnutí zboží a ve správním řízení jim hrozí pokuta v řádech tisíců až desetitisíců korun.

 

 

 

Fyzické osoby, které dopravují cigarety pro osobní spotřebu z členských zemí Evropské unie, je mohou dovézt bez toho, aniž by uhradili spotřební daň, pouze v zákonem stanoveném limitu 800 kusů cigaret a 1 kilogram tabáku ke kouření. U cigaret ze třetích zemí platí osvobození od daně z přidané hodnoty, spotřební daně a cla u 200 kusů cigaret nebo 250 gramů tabáku ke kouření.

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky