CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 11.06.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY A POLICIE ČR - Obviněna ze čtyř trestných činů

 

Obviněním ze čtyř trestných činů pokračuje případ, jenž celníci několik měsíců šetřili a shromažďovali důkazní prostředky v rámci přípravného řízení. Spolupracovali s policisty a polskou pohraniční stráží. Nyní je v rukou náchodských policistů.

 

„Déle než čtyři měsíce prověřovali celníci z protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel Praha, expozitury v Hradci Králové činnost dvaačtyřicetileté ženy podezřelé z nelegální přepravy léčiv obsahujících pseudoefedrin, z výroby omamných a psychotropních látek a jejich další distribuce. V pátek 5. června v odpoledních hodinách vyvrcholil případ zadržením ženy v příhraničí s Polskem v obci Malá Čermná na Náchodsku speciální skupinou celní správy SON (pozn. Skupina operativního nasazení) a domovní prohlídkou bytových i nebytových prostor.

Při prohlídce vozidla našli celníci a policisté 1798 kusů léčiva Cirrus s obsahem pseudoefedrinu, jenž je zneužíván k výrobě metamfetaminu zvaného pervitin. Následně po zadržení zájmové osoby provedli domovní prohlídku, v jejímž rámci zajistili kompletní technologii (varnu) na výrobu metamfetaminu, vyrobený metamfetamin, prekurzory k jeho výrobě a pomocné chemické látky.

Služební fena celníků Bonny označila také několik skříní a zásuvek v ložnici či krabici od bot na půdě, které ukrývaly marihuanu, střelnou zbraň a více než 400 nábojů.

Zatímco v České republice probíhalo zatýkání, v Polsku byl současně zadržen a dále trestně stíhán dodavatel léčiv.

Po provedení úkonů přípravného trestního řízení a zajištění důkazních prostředků předali celníci podezřelou osobu společně s nashromážděnými důkazy a návrhem na zahájení trestního stíhání Policii České republiky."

 por. Ing. Jitka Fajstavrová, tisková mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj.

 

„Náchodští kriminalisté o víkendu obvinili 42letou ženu hned ze čtyř trestných činů najednou. A to nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, nedovolené ozbrojování a maření výkonu úředního rozhodnutí. Pokud se prokáže její vina, může být odsouzena až na 10 let odnětí svobody. 

Po pátečním zadržení žena skončila v cele předběžného zadržení. Policisté z evidencí zjistili, že v loňském březnu jí Okresní soud v Trutnově za přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy uložil peněžitý trest a 18měsíční zákaz řízení motorových vozidel, který měl vypršet za pár dní. 

Při domovní prohlídce nalezená bílá krystalická látka, která je typická pro pervitin nebo rostlinná sušina typického vzhledu pro konopí a mast pravděpodobně vyrobená z marihuany, budou podrobeny znaleckému zkoumání. Stovky tzv. ostrého střeliva spadající do kategorie B může držet pouze držitel zbrojního průkazu, kým žena není ani nikdy nebyla. Nalezená dlouhá střelná palná zbraň byla taktéž předána ke znaleckému zkoumání. Do domu byli také přivoláni hasiči, protože se našla vana plná neznámé látky. Ti zjistili, že se jedná o směs vody a louhu, což nespadá mezi nebezpečné látky.  

Kriminalisté ženě také prokázali, že již od roku 2015 poskytovala pervitin různým osobám a že řídila vozidlo v době, kdy měla udělen zákaz řízení všech motorových vozidel. 

Z vyšetřování vyplynulo, že obviněná žena je sama uživatelkou návykových látek, nemá žádné stálé zaměstnání a jejím jediným zdrojem příjmu je obchodování s pervitinem. Pro léky, z nichž sama pervitin vyráběla, v posledních třech měsících jezdila každý týden. 

Jelikož měl vyšetřovatel důvodnou obavu, že žena by mohla pokračovat v trestné činnosti, podal podnět na uvalení vazby. V pondělních (8.6.) dopoledních hodinách soudce návrhu státního zástupce vyhověl a ženu do vazby poslal."

por. Bc. Iva Kormošová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje

 

Odkaz na tiskovou zprávu Policie ČR:

https://www.policie.cz/clanek/obvineni-zeny-ze-ctyr-trestnych-cinu.aspx

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz

a

por. Bc. Iva Kormošová
tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje
tel.: +420 974 526 207
mobil: +420 606 742 320
e-mail: krph.tisk.hk@pcr.cz
Skočit na začátek stránky