CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 21.09.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ A FINANČNÍ SPRÁVY ČESKÉ REPUBLIKY - Operace „CANIS“ - Královéhradecká KOBRA opět zasáhla

Pracovníci Generálního ředitelství cel Sekce pátrání Hradec Králové, Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj a Policie České republiky pokračují ve spolupráci v úspěšném odhalování a potírání daňových úniků a daňové kriminality. V tomto konkrétním případě operativní spolupráce při výměně informací mezi celníky a specialisty finanční správy umožnila lépe analyzovat identifikovaný případ podezření z krácení daní a následně rychle a účinně zasáhnout.

 

K objasnění případu napomohla úzká spolupráce na úseku výměny informací a koordinace činností mezi celní a finanční správou, kdy úkony trestního řízení byly dozorovány Městským zastupitelstvím v Praze. Provedeným šetřením bylo zjištěno a zadokumentováno, že podezřelé osoby v rámci prováděné ekonomické činnosti několika ovládaných společností poskytovaly pracovní sílu a za účelem snížení vzniklé vysoké daňové povinnosti na dani z přidané hodnoty zahrnovaly do účetnictví upravené daňové doklady vystavené za účetní služby, a dále i zjednodušené daňové doklady s fiktivním plněním, čímž neoprávněně zkrátily svoji daňovou povinnost na dani z přidané hodnoty. Získané prostředky prostřednictvím dispozičních oprávnění k bankovním účtům vybíraly a následně používaly pro svoji potřebu, čímž způsobily škodu České republice ve výši nejméně 35,6 milionů korun", uvedla tisková mluvčí Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj Mgr. Romana Barešová. 

 

Spolupráce mezi celníky a specialisty finanční správy spočívala mimo jiné v okamžitém sdílení informací, zpracování analýz za účelem ochrany daňových příjmů státního rozpočtu. Díky ní došlo v daném případě doposud k zajištění finančních prostředků a majetku u ovládaných společností a osob podezřelých z daňových úniků v celkové výši přesahující částku 28 milionů korun. Vzhledem k doposud probíhajícím úkonům lze ještě očekávat následné zajištění dalších majetkových hodnot.

 

„Během závěrečné realizace případu na území Prahy a Hradce Králové bylo příslušníky Sekce Pátrání Generálního ředitelství cel provedeno celkem 5 domovních prohlídek a 8 prohlídek jiných prostor a pozemků, v jejichž rámci byly zajištěny listinné důkazy, výpočetní technika a mobilní telefony. Jako výnosy z trestné činnosti byla zajištěna 2 osobní vozidla a finanční hotovost ve výši 18 121 674 korun 7 010 eur.  Souběžně bylo finanční správou v daňovém řízení zajištěno cca 9 900 000 korun. Bylo zadrženo také 5 osob", uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj por. Ing. Jitka Fajstavrová.

 

Vůči zadrženým osobám nebylo doposud vzneseno obvinění. V případě vznesení obvinění a pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na 10 let.

 

 

Odkaz na tiskovou zprávu Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj:

https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/danova-kobra/operace-canis-kralovehradecka-kobra-opet-zasahla-10919

 


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz

a

Mgr. Romana Barešová
Ředitel sekce řízení a zástupce ředitele finančního úřadu
pro Královéhradecký kraj, tisková mluvčí   
tel: +420 603 587 493
e-mail: romana.baresova@fs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky