CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 23.04.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci lapili prchajícího mladíka s léky na výrobu drog

Náchodsko – prchnout před celníky s batohem plným léků na výrobu drog se rozhodl šestadvacetiletý mladík české národnosti, honička však skončila úspěšně pro fyzicky zdatné celníky.

Královéhradečtí celníci operující v minulých dnech v polském příhraničí zpozorovali muže přestupujícího státní hranici na motocyklu značky Honda. V okamžiku, kdy si hlídky všiml, sjel z pozemní komunikace na pole a snažil se ujet.  Celníci znalí terénu muže stíhali po polní cestě a očekávali jeho příjezd na předpokládaném místě trasy. Muž na kraji pole opustil svůj motocykl a dal se před nimi na útěk směrem k vlakovému nádraží. Vedoucí hlídky použil zákonné výzvy: „Stůj, celní správa, stůj, jménem zákona!“, prchající však nereagoval. Dopadnout se jej podařilo až u autobusové zastávky v Meziměstí. Po ztotožnění muže obdrželi celníci prostřednictvím operačního centra informaci o vysloveném zákazu řízení všech motorových vozidel, na základě lustrací dále zjistili, že pro orgány činné v trestním řízení není v oblasti drogové trestné činnosti neznámou osobou. Zkušená služební fena Bonny, speciálně vycvičená na vyhledávání omamných a psychotropních látek, našla za několik okamžiků odhozený batoh pod podvozkem zaparkovaného minibusu, který ukrýval 200 tablet léků Apselan v originálním balení. Pseudoefedrin, jenž tablety obsahují, je drogově závislými zneužíván k výrobě metamfetaminu.

Za přečin výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky