CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 03.06.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Hradečtí celníci zadrželi ložní soupravy, hodnota jejich originálů by se pohybovala na hranici sedmdesáti milionů korun

Na základě získaného podnětu navštívili celníci v minulých dnech provozovnu jedné z obchodních společností v Hradci Králové. V rámci výkonu svěřených kompetencí v souvislosti s vymáháním práv duševního vlastnictví zde zadrželi zboží, jehož vzhled se nápadně podobal obrazové ochranné známce společnosti Burberry Limited.

Z regálů a palet provozovny přemístili do skladu celního úřadu celkem 6 927 kusů ložních souprav podezřelých z porušování práv ke zmíněné ochranné známce. Neobstálo ani tvrzení člena představenstva společnosti, že bytový textil neměli v úmyslu prodávat jako padělky a jeho podobnost s ochrannou známkou je čistě náhodná. Hodnota originálních výrobků na trhu by dosahovala výše téměř 70 milionů korun.

Celní úřad může rozhodnout o likvidaci zadrženého zboží, pokud majitel ochranné známky i držitel zboží (kontrolovaná osoba) vysloví se zničením zboží souhlas. V případě nesouhlasného stanoviska kontrolované osoby musí majitel ochranné známky v zákonem stanovené lhůtě podat k příslušnému soudu žalobu na určení, že zadržené zboží porušuje práva duševního vlastnictví. Pokud soud určí předmětné zboží za padělky, hrozí osobě, která s padělky nakládala, pokuta až 10 milionů korun.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky