CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 01.04.2022


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Celníci odhalili 48 tun odpadu deklarovaného jako olovo

V blízkosti bývalého hraničního celního přechodu Náchod-Běloves celníci v rámci běžné celní kontroly zadrželi v minulých dnech dva kamiony přepravující celkem 48 tun odpadu.

Litevští přepravci mířili s odpadem deklarovaným jako jednodruhová surovina – olovo, z východní části Litvy přes Polsko do České republiky, kde měl být vykoupen a recyklován. Byl přepravován na ložných plochách návěsů ve velkých vacích; každá z jízdních souprav vezla 14 vaků a v nich 24 tun hmoty složené vizuálně z hlíny, kusů plastů, dřeva a kovových částí.

Vzhledem k důvodnému podezření, že přepravovaný odpad nesplňuje svým obsahem, konzistencí a vzhledem vlastnosti uvedené v předložených dokumentech, celníci odpad zadrželi.

Rozpor mezi údaji uvedenými v průvodních dokladech a faktickým stavem odpadu šetří Ministerstvo životního prostředí České republiky ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, jež může v přestupkovém řízení rozhodovat o uložení správního trestu. Přičemž pokuta může dosáhnout výše až 50 milionů korun.

Legislativa, která upravuje nakládání s odpady, dopadá na veškerou přeshraniční dopravu odpadu a zakazuje jeho nelegální přepravu jak ve směru do tuzemska, tak i ve směru z Česka do zahraničí.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 221
mobil: +420 602 372 515
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky