CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Liberci 06.02.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Tablety léků vydávali za potraviny

Od začátku týdne liberečtí celníci odhalili již druhý případ přepravy léků s obsahem pseudoefedrinu zneužívaného k výrobě omamných a psychotropních látek. Ze zajištěných tablet by bylo možné vyrobit více než 200 gramů pervitinu.

V pondělí ve večerních hodinách si celníci vytipovali ke kontrole osobní vozidlo Opel Astra bílé barvy české imatrikulace. Ve vozidle cestovali tři Češi. Po vyzvání k předložení osobních dokladů a dokladů k vozidlu byl třicetiletý řidič a dva spolucestující (22 a 35 let) tázáni, odkud cestují a zdali vezou nějaké zboží. Řidič vozidla uvedl, že jedou z Polska a že si nikdo z nich nic nedováží. Celníci vyzvali osádku vozidla, aby si vystoupila a oznámili jim, že bude provedena úplná kontrola vozidla. V odkládacím prostoru pravých předních dveří celníci objevili prázdný obal od léků „Cirrus“.

Celníci následně obrátili svou pozornost k cestujícím a postupně je vyzvali, aby vyložili veškeré zboží, které mají při sobě. Oba spolucestující vyndali z kapes svrchního ošacení igelitové sáčky s vyloupanými tabletami. Celkem se jednalo o 2 297 tablet léku „Cirrus“ a „Apsenal“, které obsahují látku pseudoefedrin zneužívanou k výrobě omamných a psychotropních látek. Jeden ze spolucestujících následně hlídce sdělil, že léky byly zakoupeny v Polsku. Nabývací doklady k lékům nebyly předloženy.

Včera odpoledne celníci zastavili osobní vozidlo Škoda Fabia zelené barvy české imatrikulace. Ve vozidle seděli tři muži čeští státní příslušnosti. Po vyzvání k předložení osobních dokladů a dokladů k vozidlu byl třicetiletý řidič a spolucestující (36 a 22 let) celníky tázáni, odkud cestují a zdali vezou nějaké zboží. „Vezeme si z Polska nějaké potraviny“ sdělili celníkům muži ve vozidle. Celníci vyzvali muže, aby si vystoupili a provedli kontrolu vozidla. Ve vozidle pak odhalili ukrytých 597 kusů vyloupaných tablet léku „Cirrus“ a „Sudafed“. Dále celníci ve vozidle objevili plechovou krabičku, která obsahovala 6 gramů marihuany. Na dotaz celníků, komu nalezené léky a rostlinná látka patří, odpověděli všichni tři muži shodně: „nevíme, jak se tyto látky do auta dostaly, naše nejsou“.

V obou případech celníci osádce vozidla celníci oznámili jejich zajištění z důvodu spáchání správního deliktu ve smyslu zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a důvodného podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Případ celníci na místě předali policii České republiky.

Od začátku roku Celní úřad pro Liberecký kraj eviduje již pět případů přepravy léků s celkovým množstvím více jak šesti a půl tisíce kusů tablet léků s obsahem pseudoefedrinu. Během roku 2012 liberečtí celníci odhalili celkem 22 případů podloudných přeprav léků, zejména zn. Cirrus, Sudafed a Claritine Actice, a zajistili 23741 kusů tablet s obsahem pseudoefedrinu.


por. Bc. Martin Stočes
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 485 218 239
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: m.stoces@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky