CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 20.04.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Kontroly nelegálního zaměstnávání cizinců

V průběhu minulého týdne, od 9. do 13. dubna, proběhla na území České republiky celostátní kontrolní akce „Factory 2018“. Ta byla zaměřena na dodržování zákona o zaměstnanosti, zejména v oblasti výroby pro automobilový průmysl. Do akce se zapojili i liberečtí celníci, kteří provedli kontroly ve vytipovaných  firmách na území Libereckého kraje. Zapojeni byli také příslušníci útvaru cizinecké policie, kteří kontrolovali osobní doklady a zákonnost pobytu cizinců.

Celníci zkontrolovali celkem 12 zaměstnavatelů, z nichž u 10 zjistili porušení právních předpisů pro zaměstnávání cizinců.  Z celkového počtu 43 kontrolovaných pracujících cizinců bylo u 28 osob ze třetích zemí pojato důvodné podezření z nelegálního výkonu práce a v 8 případech (občané zemí EU a občané „třetích zemí“ s trvalým pobytem v ČR) zaměstnavatel neprokázal na místě kontroly splnění oznamovací povinnosti příslušnému úřadu práce. Nejvíce případů podezření na nelegální práci cizinců ze „třetích zemí“ zjistili celníci při kontrole firmy v okrese Semily.

Zjištěná porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti budou postoupena Celním úřadem pro Liberecký kraj k dalšímu řízení oblastnímu inspektorátu práce. Za nesplnění informační povinnosti může být zaměstnavatelům uložena pokuta až 100 000 Kč. Tomu, kdo umožní výkon nelegální práce, lze uložit pokutu ve výši až 10 milionů korun.

Kontrola nelegálního zaměstnávání cizinců je jedna z mnoha kompetencí celníků. Celníci při ní ověřují, zda osoby vykonávají práci na základě pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy, a zda ji vykonávají v souladu s vydaným povolením k zaměstnání a platným povolením k pobytu.  V případě občanů zemí EU se ověřuje, zda zaměstnavatel oznámil tuto skutečnost úřadu práce. Občané ze zemí mimo EU mohou pracovat v tuzemsku pouze na základě platného povolení, osoby s trvalým pobytem povolení mít nemusí. Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu s občanem EU, má za povinnost o tom informovat úřad práce, a to nejpozději v den jeho nástupu do zaměstnání. Celníci zaměstnance, u kterých zjistí, že pracují nelegálně, předávají na místě příslušníkům Policie ČR.

V Libereckém kraji příslušníci celní správy od začátku roku 2018 provedli již 26 kontrol se zaměřením na nelegální zaměstnávání cizinců, z nichž ve 20 případech zjistili porušení zákona. Zkontrolováno bylo 66 cizinců ze třetích zemí a 18 občanů ze zemí EU. U 43 cizinců zjistili celníci podezření z výkonu nelegální práce, u 27 pracovníků nesplnila kontrolovaná osoba informační povinnost.

V roce 2017 provedli liberečtí celníci 73 kontrol a zjistili 46 porušení zákona. Zkontrolovali celkem 457 cizinců, z nichž 135 bylo zaměstnáno nelegálně a u 191 nesplnil zaměstnavatel informační povinnost.


por. Bc. Martin Stočes
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 485 285 239
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: m.stoces@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky