CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 20.01.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Liberečtí celníci překazili pokusy o propašování cigaret a tabáku

Liberečtí celníci překazili o víkendu hned několik pokusů propašovat nezdaněné cigarety a tabák. Jejich kontroly odhalily 7 pokusů o nelegální převoz tabákových výrobků z Polska, při kterých zajistili celkem 32 880 kusů cigaret a 6 kg tabáku. Jejich prodejem v tuzemsku by státu vznikla škoda na neodvedené spotřební dani ve výši 121 536 korun.

 

Pašování tabáku v těsné blízkosti polských hranic pokračuje a výsledky víkendových kontrol u Hrádku nad Nisou to jenom potvrzují.

 

V pátek (15. 1. 2021) hlídka mobilního dohledu zastavila řidiče vytipovaného osobního vozidla Škoda Fabia, které jelo z Polska. Při kontrole jeho auta, po otevření zavazadlového prostoru uviděla velkou krabici a v ní další krabice plné cigaret. Celkem napočítala 20 000 kusů cigaret. V ten samý den odhalili celníci ještě další dva pokusy přivést si z Polska nezdaněné cigarety. U ženy jedoucí ve vozidle Dacia Sandero našla hlídka 1 600 kusů cigaret a při další kontrole vozidla Ford Tranzit pak v kabině řidiče objevila 2 480 kusů cigaret.

 

Následující den, v sobotu (16. 1. 2021), překazily hlídky libereckých celníků další pokusy propašovat z Polska nezdaněné tabákové výrobky. 6 kilogramů řezaného tabáku ke kouření neprovezl do České republiky řidič Škody Fabia, kterou si vytipovali celníci ke kontrole. Dalším případem byl řidič Škody Octavia, který si chtěl nelegálně dovézt z Polska 2 400 kusů cigaret. Ani kontrola vytipovaného VW Touran nedopadla pro řidiče dobře. Hlídka u něj našla 1 600 kusů cigaret.

 

Úspěšný víkend libereckých celníků potvrdil nedělní záchyt 4 800 kusů cigaret, které se snažil rovněž z Polska nelegálně provézt řidič Škody Octavia.

 

Přistižení řidiči budou muset nyní celnímu úřadu uhradit spotřební daň a ve správním řízení jim navíc hrozí pokuta až 1 000 000 korun. Navíc o zajištěné tabákové výrobky přijdou. Levný nákup se jim tak výrazně prodražil. V případě řidiče převážejícího 20 000 kusů cigaret činí spotřební daň nemalou částku, rovných 64 000 korun.

 

Případy pokusů o nelegální přepravu tabáku a cigaret se shodovaly v tom, že kuřivo si čeští občané vezli z Polska, ve větším množství a neměli k němu žádné doklady, a to jak nákupní, tak povinné doklady prokazující zdanění podle zákona o spotřebních daních, a cigarety ani tabák nebyly označené tabákovou nálepkou platnou v České republice.

 

Kontrolované osoby rovněž tvrdily, že si cigarety nebo tabák vezou pro osobní spotřebu. Jenže tato spotřeba je omezena limity stanovenými zákonem o spotřebních daních. Podle tohoto zákona si může každý, kdo je starší 18 let, přivézt z jiného členského státu EU, např. z Polska, maximálně 1 kilogram tabáku ke kouření a 800 kusů cigaret pro osobní spotřebu, když u tohoto množství nemusí prokazovat zdanění. Vše nad tyto limity je považováno za větší množství, a není-li tabákový výrobek opatřen tabákovou nálepkou České republiky a doprovázen doklady prokazující zdanění, je celníky zajištěn a současně je jimi požadováno uhrazení spotřební daně. Následně celní úřad rozhodne o propadnutí nebo zabrání zajištěných tabákových výrobků, a vedle toho uloží sankci pokuty za přestupek proti nakládání s tabákovými výrobky, které nejsou značeny platnou tabákovou nálepkou. Pokud spotřební daň z nelegálně převážených tabákových výrobků přesáhne částku 10 000 Kč, vystavuje se navíc kontrolovaná osoba možnému trestnímu stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží podle trestního zákoníku.

 

Od začátku roku již celníci z Liberce překazili 10 pokusů propašovat z Polska tabákové výrobky v celkovém množství 34 680 kusů cigaret a 29 kilogramů tabáku, u kterých výše spotřební daně, o kterou by stát přišel, pokud by se podařilo tyto výrobky na tuzemský trh propašovat, činí 189 965 korun.

 

Doposud největší odhalený případ evidovali liberečtí celníci hned na začátku roku, když 3. 1. 2021 při kontrole osobního vozidla Škoda Fabia našli v pytli, který měl řidič naložený v kufru auta bez jakékoliv snahy ho skrýt, celkem 21 kilogramů řezaného tabáku. V tomto případě spotřební daň, kterou musel řidič celnímu úřadu uhradit, činila 57 120 korun.


por. Bc. Martin Stočes
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 485 285 239
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: m.stoces@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky