CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 16.03.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Perný víkend libereckých celníků

Od sobotního rána měla hlídka mobilního dohledu na Liberecku pořádně napilno. Jen do pondělního rána zaznamenali celníci šest případů, při kterých zajistili necelých 43 tisíc kusů cigaret bez platné tabákové nálepky ČR, s únikem na spotřební dani více než 150 tisíc korun českých.

Uvedené případy vyvrcholily právě v pondělních dopoledních hodinách, kdy příslušníci mobilního dohledu zastavili u hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou vozidlo, ve kterém cestovaly čtyři osoby. Při běžném dotazu celníků, zda převážejí nějaké zboží, řidič vozidla zmínil sedm kartonů cigaret. 

Po následné úplné fyzické kontrole vozidla hlídka zjistila, že se ve vozidle nachází podstatně víc než pouze sedm kartonů udaných řidičem. V zavazadlovém prostoru našli příslušníci celní správy 9 igelitových tašek a 3 papírové krabice napěchované cigaretami, které se cestující ani nesnažili skrýt. Celkové množství, které celníci v automobilu nalezli, činilo 146 kartonů cigaret. Řidič vozidla se přihlásil pouze k uvedeným sedmi kartonům, které přiznal již na začátku kontroly. K ostatním cigaretám se přihlásil zbytek osádky, všichni cestující uvedli, že si cigarety vezou pro osobní spotřebu a doklad o koupi nemají. Přitom pro osobní spotřebu zákon stanoví limit 800 cigaret, což jsou 4 kartony.

Protože tento případ výrazně překračoval znaky přestupku, byla na místo přivolaná výjezdová skupina odboru pátrání Generálního ředitelství cel, která si případ převzala. V trestním řízení posádce hrozí za přečin porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží trest odnětí svobody až na 3 roky a propadnutí zboží.

por. Bc. Amálie Kolářová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 261 331 158
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: a.kolarova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky