CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Liberecký kraj
České mládeže 1122
460 03 Liberec 6

V Liberci 02.06.2023


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Liberecký kraj

Závadné potraviny se k zákazníkům nedostanou

Téměř 750 kg přepravovaných potravin v nevyhovujících hygienických a teplotních podmínkách v jednom týdnu objevili celníci z Libereckého kraje.

V prvním případě se při společné službě pracovníků Krajské veterinární služby Liberec a příslušníků Celního úřadu pro Liberecký kraj podařilo odhalit přes 116 kg možného závadného masa, které mělo skončit v restauracích na talíři zákazníků.

Ve druhé polovině minulého týdne hlídka mobilního dohledu zastavila řidiče, který ve vozidle vezl přes 116 kg syrového hovězího, vepřového a kachního masa. Při kontrole celníci společně s pracovníky veterinární služby zjistili, že řidič není schopen předložit doklady prokazující původ masa. Navíc maso přepravoval v nevyhovujících teplotních podmínkách, proto nebylo možné vyloučit jeho kontaminaci.

Pracovníci Krajské veterinární služby proto maso znehodnotili potravinářskou barvou a následně ho společně s hlídkou mobilního dohledu převezli do kafilerie k likvidaci. Při kontrole navíc zjistili, že toto potencionálně nebezpečné maso putovalo ke zpracování do restaurací.

Ve druhém případě zastavila tentokrát hlídka výkonového zpoplatnění cizince, který vezl ve znečištěné dodávce bez chladicího zařízení 624,5 kg mléčných výrobků a 1 kg salámu. K případu byla taktéž přivolána Krajská veterinární služba, která nařídila likvidaci. 

Případy si pracovníci veterinární služby převzali a s dodavateli zahájili správní řízení, ve kterém jim hrozí podle zákona o potravinách pokuta až do výše 50.000.000 Kč.

por. Bc. Amálie Kolářová
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj
tel: +420 261 331 158
mobil: +420 601 587 509
fax: +420 485 218 200
e-mail: a.kolarova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky