CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 25.10.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Podvodníků s pohonnými hmotami přibývá

Tři cisterny, místo technického minerálního oleje – motorová nafta v množství 57 000 litrů.

V poslední době dochází k nárůstu daňových podvodů v souvislosti s dovozem specifického minerálního oleje. Tento specifický (technický) olej nepodléhá spotřební dani a složením se blíží naftě. Vzhledem k tomu, že olej nepodléhá spotřební dani, neexistuje žádný mechanismus pro sledování pohybu a původu zboží mezi členskými státy Evropské unie. Přesto celníci provádějí pravidelné kontroly přepravních cisteren. Příkladem důkladné kontroly jsou záchyty posledních dnů.

Při rutinních kontrolách se zaměřením na dopravu a skladování technických minerálních olejů moravskoslezští celníci odhalili tři podezřené cisterny české imatrikulace. Ty přijížděly z Polské republiky a byly zastaveny v obcích Ostrava – Heřmanice, Bravantice a Chotěbuz.

Celníci pojali podezření, že se podle vzhledu a vůně jedná o motorovou naftu, nikoliv technický minerální olej, jak bylo deklarováno. Vyzvali řidiče k předložení dokladů prokazující řádné zdanění. Řidiči doklady sice předložili, ale ty se vůbec netýkaly přepravovaného nákladu. Ohledáním dokladů bylo zjištěno, že se nevztahují k předmětným vybraným výrobkům – motorové naftě.

Vzhledem k zjištěným zásadním nesrovnalostem byly odebrány vzorky pro laboratorní posouzení, zda se jedná o motorovou naftu zatíženou spotřební daní nebo specifický minerální olej bez daně.

Došlo k důvodnému podezření z porušení zákona o spotřebních daních, proto byly cisterny včetně obsahu zajištěny a převezeny do střežených skladových prostor celního úřadu. Případy jsou nadále v šetření.

Hodnota zboží byla vyčíslena na 2 220 000 korun, únik na spotřební dani na 620 000 korun.

Nejedná se o ojedinělé případy podvodů s minerálními oleji. Za první tři měsíce letošního roku moravskoslezští celníci odhalili nelegální přepravu 120 000 litrů motorové nafty, deklarované jako specifický minerální olej. Pokud by se zajištěné zboží použilo pro pohon motorů, únik na spotřební dani by se vyšplhal na milion korun.

 Minerální oleje jsou permanentně oblastí zájmů zločineckých skupin působících na území České republiky, Polské republiky a Slovenska. Roste trend nezákonného dovozu nafty, padělání dokladů a zneužití režimu osvobození od daně.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky