CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 10.04.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Celníci na Frýdecko-Místecku zajistili statisíce kusů neznačených cigaret a stovky litrů nekolkovaného alkoholu

Celkem 600 litrů nekolkovaného alkoholu a téměř 650 000 kusů cigaret, to je výsledek úspěšného záchytu moravskoslezských celníků.

Pracovníci z odboru dohledu prováděli monitorovací činnost jednoho areálu na Frýdecko-Místecku, a to na základě získaných informací a vlastního šetření. Jelikož na základě známých skutečností pojali podezření, že dochází k nelegálnímu obchodování, přistoupili v pondělí 7. 4. k fyzické kontrole. Té se zúčastnily čtyři hlídky v počtu 15 celníků a služební psovod se psem Lordem.

Při samotné kontrolní činnosti majitel objektu celníkům sdělil, že část prostor pronajímá jiným subjektům. Jeden z nich měl v nájmu sklepní prostory a kancelář, ve které se nacházelo větší množství neznačených cigaret. Sklepní prostory, které označil služební pes Lord, ukrývaly další neznačené tabákové výrobky. Celkem na obou místech celníci napočítali 648 400 kusů cigaret (3 242 kartónů) různých značek bez platné tabákové nálepky. Zboží bylo baleno v černých igelitových pytlích, krabicích a krabičkách a únik na spotřební dani byl v tomto případě vyčíslen na necelých 1,5 milionu korun.

Služební pes Lord zaznamenal další úspěch, když označil prostor v nezastřešené části objektu. Tam byla uskladněna tisícilitrová plastová nádoba s 600 litry nahnědlé kapaliny s typickým zápachem po lihu. Orientačním testem bylo naměřeno 52% lihovitosti, daňový únik v tomto případě byl vyčíslen na téměř 90 000 korun.

Pokud by se vybrané výrobky (cigarety a alkohol) dostaly na trh, stát by přišel na spotřební dani o 1,5 milionů korun.

Výše uvedeným jednáním došlo k porušení zákonů o spotřebních daních a o povinném značení lihu. Všechny vybrané výrobky, tedy cigarety i alkohol, byly zajištěny a umístěny ve střeženém skladu celního úřadu. Případ je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky