CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 04.04.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Na Ostravsku odhalena nelegální výrobna tabáku

Ostravští celníci zajistili téměř tři tuny nelegálně vyrobeného tabáku.

Ve čtvrtek 27. 3. provedli ostravští celníci ve spolupráci s policií realizaci trestní věci s krycím názvem „FERDA“. Sledovací akce byla zaměřena na nelegální obchodování s tabákem. Šetření případu bylo prováděno v období od poloviny roku 2013 do současné doby. Prověřovaná trestná činnost spočívala v organizaci a fyzické realizaci dovozu tabákových listů na daňové území České republiky, které byly následně přepracovány do podoby tabáku ke kouření, tedy vybraného výrobku podléhajícímu spotřební dani.

Při samotné realizaci bylo provedeno sedm domovních prohlídek a šest prohlídek jiných prostor, v rámci kterých bylo zajištěno 2,7 tun tabáku včetně kompletního výrobního zařízení a dalších komponentů určených k nelegální výrobě tohoto cigaretového tabáku.

Celníci a policisté zadrželi pětičlennou skupinu osob podezřelou ze spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Tato skupina se podílela na nelegální výrobě, skladování a distribuci tabáku. Pachatelé zpracovali nejméně 3,7 tun tabáku, kdy únik na spotřební dani byl vyčíslen na 6 700 000 korun.

Zadržené osoby včetně spisového materiálu byly předány Policii České republiky, Krajskému ředitelství policie Moravskoslezského kraje, s návrhem na zahájení trestního stíhání.
 
Jedná se o již druhý větší případ ostravských celníků, kdy odhalili nelegální výrobu tabáku. V únoru zajistili téměř 2,5 tuny tabáku, kdy únik na spotřební dani byl vyčíslen na 4,5 milionu korun.

Na případu „FERDA“ spolupracovali i kolegové polské pohraniční stráže Śląskiego Oddziału Straży Granicznej w Raciborzu.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky