CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 05.02.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Nelegálně držená zbraň a střelivo v garáži

Zbraň, 710 kusů nábojů různých ráží, 10 000 kusů neznačených cigaret, téměř čtyři kilogramy řezaného tabáku a lihoviny bez platného kolku, to vše ukrývala garáž v Havířově.

V úterý dopoledne prováděli ostravští celníci z oddělení taktických činností kontrolu se zaměřením na dodržování zákona o spotřebních daních. V areálu garáží ve městě Havířov si všimli muže, který stál u osobního vozidla česká imatrikulace.

Celníci se muže dotázali, co ve vozidle převáží. Odpověděl, že cigarety. Hlídka přistoupila ke kontrole dokladů a zavazadlového prostoru, kde našla 1 500 kusů cigaret různých značek bez platné tabákové nálepky. Poté provedla ohledání garáže, kde muž skladoval kartonové krabice a igelitové tašky. V nich bylo ukryto celkem 9 580 kusů cigaret. V komodě, která se nacházela v garáži, bylo osm litrů lihovin bez kolkové známky.

Dále zde celníci našli kartonovou krabičku s pistolovými náboji a na polici zbraň – vzduchovou pistoli, která byla vrtáním upravena na malorážku. V garáži se nacházel také uzamčený malý přenosný trezor bez klíče. Muž tvrdil, že trezor, zbraň i náboje našel před třemi lety v lese a není držitelem zbrojního povolení. Služební pes vycvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek, zbraní a střeliva pozitivně označil uzamčený přenosný trezor. Jelikož vzniklo důvodné podezření, že muž spáchal přečin nedovoleného ozbrojování, byla celá věc nahlášena policii. Do objektu se dostavili i pyrotechnici, kteří pomocí RTG prověřili neznámý obsah přenosného kovového trezoru a zjistili, že se v něm nenachází žádný nástražný výbušný systém. Trezor otevřeli a našli další náboje různých ráží, v celkovém počtu 710 kusů, zásobník a dva elektrické iniciátory.

Cigarety a lihoviny celníci zajistili a umístili ve střeženém skladu celního úřadu. Muže a zbrojní materiál si převzali policisté. Věc je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky