CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 27.07.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Celníci objevili opět padělanou dálniční známku

​Ve středu 15. 7. vykonávala hlídka kontrolu na rychlostní komunikaci R56 ve směru na Ostravu. Celníci si všimli vozidla zn. Peugeot slovenské imatrikulace a podezřele vylepené dálniční známky. Vozidlo zastavili a provedli jeho kontrolu, včetně dálničního kupónu. Jednalo se o roční známku světlejší barvy. Podrobnější prohlídkou zjistili, že na známce se objevují markanty falzifikátu, a to v německém a anglickém textu. V anglickém textu byl na ústřižku v levém dolním rohu nápis „Deteach“ oproti originálu „Detach“, dále v německém textu byla změna u přehláskovaného „a“, na padělku je uvedeno „Abschnift“ namísto „Abschnitt“. Na ústřižku byla u čísla série mezera, na originále není, rozdíl byl i v číslech na čárovém kódu. Navíc na originální známce i ústřižku má být v pravém horním rohu v červeném kolečku písmeno „C“, u zadržené známky toto označení chybělo. Případ byl předán orgánům Policie České republiky.

 Za první pololetí letošního roku celníci z oddělení kontrol zpoplatněných komunikací zjistili 655 poručení právních předpisů, uložili 74 kaucí ve výši 385 000 korun a 450 blokových pokut ve výši 314 700 korun. Dále ve 453 případech neměli řidiči vylepené platné dálniční kupóny, kdy jim v blokovém řízení byly uloženy pokuty ve výši 473 000 korun. Celkové pokuty za nedodržení předpisů se vyšplhaly na 1 172 700 korun.

Celníci z oddělení kontrol zpoplatněných komunikací nekontrolují jen dálniční kupóny a placení mýtného. Zasahují i v různých situacích, které nastanou během provádění jejich kontrolní činnosti. Například v obci Dobrá si všimli odstaveného vozidla. V něm byla žena v bezvědomí, bez známek života. Jednalo se o rakouskou státní příslušnici, která cestovala z Polska do Rakouska a cestou zkolabovala. Hlídka začala s resuscitací a ihned přivolala rychlou záchrannou službu. Po dobu ošetření a přípravy pacientky na převoz do nemocnice celníci ještě zabezpečovali provoz na dálnici R48. Ze strany záchranářů bylo hlídce vysloveno poděkování za první pomoc při záchraně života a za jejich rychlý a profesionální přístup.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky