CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 21.08.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Na Karvinsku rozkryt nelegální obchod s pervitinem

​Na jaře loňského roku bylo na základě operativních informací zahájeno příslušníky Generálního ředitelství cel, Celní protidrogové jednotky, trestní prověřování skupiny osob z Karvinska, které se měly zabývat nelegální distribucí metamfetaminu pervitin, včetně jeho následného vývozu na Slovensko. V rámci případu bylo zadokumentováno, že hlavní organizátor, 30 letý muž z Doubravy, prodával ve velkém rozsahu pervitin dalším odběratelům z Karviné a okolí a dále občanům Slovenska, kteří následně drogu nelegálně vyváželi na Slovensko.

 

Po vyhodnocení situace a ve spolupráci s Policií ČR, Služba kriminální policie a vyšetřování, Územní odbor Karviná, bylo počátkem měsíce února v časných ranních hodinách přistoupeno k závěrečně realizaci pachatelů drogové trestné činnosti. Zásahovou jednotkou Celní správy (SON) byl zadržen hlavní organizátor v místě svého pobytu v Doubravě. Následně byli zadržení další čtyři muži podílející se na páchání této trestné činnosti. U těchto osob byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků včetně vozidel. V rámci prohlídek byly zajištěny věcné a listinné důkazy, dále dvě osobní vozidla, 170 800 korun a 1 540 zlotých jako výnosy z trestné činnosti, 330 440 kusů cigaret různých značek bez platné tabákové nálepky a 34 kg řezaného tabáku. Pokud by se tyto tabákový výrobky dostaly na trh, stát by přišel na daních o 850 000 korun.

 

Na základě informací získaných v rámci tohoto případu a následné spolupráci s Policií Slovenské republiky, se na podzim loňského roku slovenským policistům podařilo zadržet jednoho ze slovenských kurýrů, který z naší republiky na Slovensko převážel 70 gramů pervitinu.

 

 Celý případ včetně vozidel, hotovosti, zboží a pachatelů byl předán orgánům Policie ČR a je nadále v šetření. 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                               Karviná 21. srpna 2015

                                                                                         

KARVINÁ, DOUBRAVA

 

Výsledek spolupráce Celního úřadu a Policie ČR míří k soudu.

V příštích dnech bude velmi obsáhlý spis uzavřen a komisař podá návrh na podání obžaloby skupiny dealerů, kteří působili nejenom v Karviné, ale i na Slovensku.

 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání proti pěti mužům z Karviné ve věku od 24 do 34 let. Obvinil je ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami. U jednoho ze skupiny obvinění obsahuje i přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Řídil osobního vozidlo, i když mu Okresní soud v Karviné pravomocně uložil zákaz řízení motorových vozidel do poloviny roku 2016.

 

Za vinu je jim kladeno, že nejméně od května 2014 si opatřili psychotropní látku pervitin (metamfetamin) a poté na různých místech Moravskoslezského kraje, zejména ve městě Karviná, jí neoprávněně prodávali dalším osobám.

 

Jeden ze skupiny pachatelů, mimo jiné významný člen skupiny, drogu prodával výhradně Slovákům na našem území. Drogu prodával i svým komplicům a ti pervitin dále prodávali nebo poskytovali.

Další člen této skupiny pervitin prodával na území Slovenské republiky.

Prokázané prodané množství pervitinu je nejméně 260 000 Kč a 6 650 EUR.

 

Kriminalisté společně s kolegy z Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj provedli celkem pět domovních prohlídek a pět prohlídek jiných prostor. Na místech zajistili několik kusů digitální váhy, bílou krystalickou látku, která je pravděpodobně pervitin, tzv. dealeráky, peníze různých měn, nekolkované cigarety.

 

Jako výnos z trestné činnosti byla zabavena tři osobní vozidla a větší množství peněz v české měně i polské.

Dvěma pachatelům v případě odsouzení hrozí trest odnětím svobody až na deset let. Tři pachatelé jsou ohroženi trestem odnětí svobody až na pět let.

Po procesních úkonech bylo u všech pachatelů rozhodnuto o vazebním stíhání. V současnosti je vazebně stíhán jeden pachatel.

Všichni, vyjma jednoho 29letého pachatele, byli v minulosti již soudně trestáni.

 

por. Mgr. Zlatuše Viačková

komisařka

 

Tel.: 974 734 208

Fax: 974 734 900

Mobil: +420 602 161 727

E-mail: krpt.pis.ka@pcr.cz

 

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

oddělení tisku a prevence

 

 

skupina tisku a prevence Karviná

Havířská 1511

735 06 Karviná - Nové Město

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky