CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 02.02.2016


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Inzerát byl protihráčem

​     Zajištění téměř 11 000 litrů minerálního oleje bez dokladů potvrzující řádné zdanění, to je výsledek precizní práce moravskoslezských celníků.

     Celníci z referátu vyhledávání v oblasti daní prověřili poznatek internetového inzerátu, který nabízel k prodeji minerální olej k pohonu motorů.
Po provedení dalšího ověřování skutečností týkajících se nákupu, prodeje, skladování a dopravy vybraných výrobků – minerálních olejů - přistoupili ke kontrolní součinnostní akci. Do té se zapojili kolegové z celních odborů Dohledu a Pátrání, pracovníci České obchodní inspekce, České inspekce životního prostředí a Finančního úřadu Moravskoslezského kraje.

    Cílem kontroly byl objekt bývalého JZD v okolí Fulneku, kde se nacházel stavební bazar. Před samotným započetím kontroly byl pracovníky České obchodní inspekce (ČOI) proveden kontrolní nákup, kdy jim byl nabízen minerální olej určený k míchání s motorovou naftou pro pohon motorů. V rámci kontrolního nákupu bylo zakoupeno 20 litrů po 15 korun za litr. Prodávající sdělil, že se jedná pouze o vzorky, běžně se prodává množství 200 litrů oleje skladovaného v sudech a v případě odběru více jak 2 000 litrů bude poskytnuta sleva.

   Celníci (správci daně) se po tomto nákupu majiteli (daňový subjekt) prokázali služebními průkazy, sdělili mu účel kontroly a přistoupili k místnímu šetření. Daňový subjekt celníkům přiznal, že skutečně skladuje minerální oleje a vzápětí zpřístupnil všechny jeho pronajaté prostory. Kontrolou bylo zjištěno, že minerální oleje jsou ukryty na půdě nad prodejnou a dále také v její přilehlé místnosti. Oleje byly uskladněny v plastových kontejnerech, plastových i kovových sudech o objemu 200 litrů, dále v kanystrech a barelech různého objemu v celkovém množství 10 940 litrů.

   V průběhu kontroly daňový subjekt nepředložil žádné doklady prokazující zdanění nebo oprávněného nabytí bez daně skladovaných minerálních olejů, nabízených a určených k použití pro pohon motorů nebo výrobu směsí. Nejednalo se ani o skladování vybraných výrobků (minerálních olejů) pro osobní spotřebu. Jednalo se o vybrané výrobky určené pro podnikání.

   Na základě všech zjištěných skutečností celníci vybrané výrobky – minerální oleje - deklarované jako odpadní motorové a hydraulické oleje v množství 10 940 litrů zajistili. Zboží bylo umístěno ve skladových prostorách Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

   Případ byl postoupen na oddělení Správního trestání celního úřadu k dalšímu šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky