CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 15.06.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Heroin převážel vlakem

​Služební pes Fram ostravských celníků vyčenichal 53 gramů heroinu.

 V úterních nočních hodinách prováděla hlídka Mobilního dohledu Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj běžnou kontrolní činnost. Zaměřila se na kontrolu vlakové soupravy EX 545 Hutník ve směru na Ostravu.

Celníkům pomáhal i služební pes Fram, který je vycvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Kvalitu svého výcviku ukázal právě při kontrole vlaku, kdy označil jednoho z cestujících. Služební kynolog dal proto povel k provedení opakované kontroly, při které pes opět označil stejného pasažéra. Poté vedoucí hlídky přistoupil k podezřelému, představil se, předložil služební průkaz i identifikační číslo a provedl celní kontrolu.

 Kontrolovaná osoba vyložila na stůl všechny své věci - jízdenku, cigarety, zapalovač a růžové pouzdro na brýle. Na dotaz celníků, co je v pouzdře, muž z Ostravy po chvíli mlčení odpověděl, že drogy. Dále dodal, že se jedná o heroin. Nicméně doplnil, že pouzdro našel v Praze na zemi.

 Muž byl seznámen s dalším průběhem kontroly a po provedení všech nezbytných úkonů byl doprovozen do stanice Ostrava – Svinov, kde již čekal služební vůz. Po bezpečnostní prohlídce kontrolovaného byl proveden orientační test na omamné a psychotropní látky, který potvrdil přítomnost drogy heroin. Látka byla zabalena v tzv. euro folii a přebalena alobalem. Tento balíček byl vložen do pouzdra a to bylo v mužově kapse krátkých kalhot.

 Z důvodu věcné nepříslušnosti byl muž i zboží předán příslušníkům Policie České republiky k dalšímu šetření.

 


Služební pes FRAM
 
- jedná se o 2,5 letého belgického ovčáka, který je vycvičen na vyhledávání OPL (omamné a psychotropní látky). Od letošního června bude vycvičen na vyhledávání zbraní,
- u Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj slouží od června 2016,
- úspěchy:
• Mezinárodní mistrovství služební kynologie Celní správy České republiky – 3. místo (2016)
• Mezinárodní mistrovství služební kynologie Rakouska – 4. místo (10/2016)
• Mezinárodní mistrovství služební kynologie vězeňské služby v poslušnosti – 3. místo (5/2017)


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky