CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 20.12.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Na Těšínsku zachycen alkohol bez kolků

   Celkem 747 litrů alkoholu ve sklepním prostoru, 16 litrů alkoholu v autě, a to vše bez platného kolku, to je záchyt ostravských celníků.

   V závěru minulého týdne se moravskoslezským celníkům podařilo odhalit nelegální alkohol. Hlídka dohledu nad subjekty prováděla na tržnici v Českém Těšíně rutinní kontrolu zaměřenou na prodej a skladování lihovin a tabákových výrobků. Při monitorování objektu byli spatřeni dva muži, kteří stáli u otevřených dveří sklepního prostoru. Záhy k těmto dveřím začalo couvat osobní vozidlo Škoda Octavia combi černé barvy české imatrikulace. Jakmile posádka vozidla spatřila celníky, okamžitě ujela. Jeden z mužů se snažil uzamknout dveře, ale to se mu nepodařilo.
   Členové hlídky přistoupili k mužům, předložili své služební průkazy a oznámili, že jdou provést kontrolu na prodej a skladování lihovin dle zákona o povinném značení lihu a poté vstoupili dovnitř. Ve sklepě se nacházely kartonové krabice, ve kterých byly uloženy láhve s lihovinami různých značek. Na dotaz, kdo je majitelem předmětného zboží, oba muži odpověděli, že jim to není známo.
   Ostravští celníci napočítali celkem 747 litrů různého alkoholu ve spotřebitelském balení neznačeného kontrolní páskou (Sliber Kreuz Wodka, Frederico rum extra fine, Inlander rum, Helsinki vodka, Spirytus rektyfikowany, Frederik Golden Feinspirit, Napoleon Vieut Fine, Hrušková vodka, Frederik Wodka extra fine, Švestková vodka, Finland vodka of CR).

 

   Další nekolkovaný alkohol čekal na pracovníky ostravského Mobilního dohledu v osobním vozidle. Hlídka prováděla kontrolní činnost na bývalém hraničním přechodu do Polska - v Chotěbuzi. Bylo vytipováno vozidlo Opel Zafira polské imatrikulace, které směřovalo do Polska. Řidič byl po statickém zastavení vozidla vyzván k předložení dokladů o registraci dopravního prostředku. Dále byl dotázán, zda převáží vybrané výrobky (výrobky, které podléhají spotřební dani – alkohol, tabákové výrobky, minerální oleje…). Odpověděl, že veze jen nějaké pivo a lihoviny. Následně byl vyzván k otevření zavazadlového prostoru. V něm se nacházely tři bedny piva a dvě černé igelitové tašky s obsahem lihovin.
   Bližším ohledáním bylo zjištěno, že se jedná o šest lahví Spirytus Rektyfikowany 95% obj., čtyři lahve Inlander Rum 80%, dále šest láhví Napoleon New Vieux Fine 40%, vše v maloobchodním balení jeden litr, neznačený kontrolní páskou.
   Řidič uvedl, že alkohol zakoupil v Českém Těšíně nedaleko mostu Družba u obchodníků z Vietnamu. Zaplatil 266 polských zlotých s vědomím, že jde o neznačený alkohol. Doklad o koupi prodávající nevystavil.

   Celníci odebrali vzorky a zaslali je k rozboru do Celně technické laboratoře v Ostravě.

   Celní úřad pro Moravskoslezský kraj tak svou činností zabránil daňovému úniku na spotřební dani ve výši 150 000 korun.

   Výše uvedeným jednáním došlo k porušení zákonů o spotřebních daních a o povinném značení lihu. Veškerý alkohol byl zajištěn a umístěn ve střeženém skladu celního úřadu. Případ je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky