CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 07.09.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

"Nelegálové" i v pekárně

​Již třináct let od vstupu do EU jsou celníci oprávněni provádět kontrolu zaměstnávání cizinců.

Od počátku roku moravskoslezští celníci provedli devět kontrol na nelegální zaměstnávání cizinců, z toho u sedmi byla zjištěna pochybení. Celníci se zaměřili na bistra, stavby, strojírenský závod, obchody i firmy na úklidové služby. Prověřeno bylo 53 cizinců, u 48 byly zjištěny nedostatky. Jednalo se o cizince z Vietnamu (5 osob - bistra), z Ukrajiny (7 osob – úklidové služby, pekárna), ze Slovenska (22 osob – stavba, strojírenský závod), z Polska (14 osob – strojírenský závod).

Při jedné prázdninové kontrole se celníci z oddělení dohledu nad subjekty zaměřili na malý obchod s pekárnou v malebné vesničce. Na výrobě tradičních uší, přípravě i pečení, se podílely i čtyři cizinky z Ukrajiny. Ženy na výzvu celníků nepředložily žádné doklady, které by je opravňovaly pracovat na území České republiky a neměly ani s provozovatelem pekárny uzavřen pracovněprávní vztah.
Nelegálně pracující cizinky byly po sepsání všech potřebných úředních záznamů o podaném vysvětlení předány orgánům policie, oddělení kontroly pobytu, pátrání a eskort Frýdek-Místek (Cizinecká policie) k dalšímu řešení. Spolupráce celního úřadu a oddělení cizinecké policie je na velmi vysoké úrovni.

Cizinci z Ukrajiny pracují většinou bez povolení k zaměstnání, na území České republiky pobývají na polská turistická víza typu „D“, která je ovšem neopravňují vykonávat výdělečnou činnost. Tito „nelegálové“ jsou předáni orgánům Policie ČR, kteří s nimi zahájí správní řízení o vyhoštění dle zákona o pobytu cizinců.

Cizinci ze zemí Evropské unie nepotřebují povolení k zaměstnání, ale jejich zaměstnavatel je povinen v souladu se zákonem o zaměstnanosti splnit tzv. informační povinnost vůči příslušnému Úřadu práce.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky