CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 04.09.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Prezentace celní správy na Dnech NATO 2017

Ve dnech 16. a 17. 9. se na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově uskuteční největší letecko-armádně-bezpečnostní přehlídka v Evropě - DNY NATO 2017.

         Jako každoročně, tak i letos bude celní správa prezentovat ukázky ze své činnosti – dynamické i statické.

         A na co se mohou účastníci této „prestižní bezpečnostní show" těšit?

         Dynamická ukázka představí činnost útvarů Dohledu a zaměří se na odhalení nelegálních přeprav lihu a lihovin, a to součinnostně v rámci přeshraniční spolupráce s celníky mobilního dohledu ze SRN. V atraktivní ukázce předvedou dynamický zákrok proti pachatelům, kteří nelegálně obchodují s alkoholem a budou prezentovat nejmodernější technické prostředky a kontrolní postupy.

Služební kynologové se svými svěřenci na travnaté ploše poblíž expozice celní správy předvedou výsledky svého poctivého výcviku při vyhledávání drog, tabákových výrobků, lihu, bankovek, exemplářů CITES či zbraní a střeliva.

         Speciální vozidlo určené pro výběr elektronického mýta, vozidla mobilní skupiny, kontejner na přepravu zboží, mobilní laboratoř nebo velkokapacitní mobilní rentgen… jedinečná příležitost podívat se dovnitř a vše si „osahat" a vyzkoušet.

         Statické ukázky budou z oblasti duševního vlastnictví (padělky kosmetiky, oblečení, obuvi, elektroniky, ale i náhradních dílů vozidel Škoda…), oblasti CITES (exempláře korálovců, slonovina, vypreparovaní krokodýli, sloní noha, výrobky z vydry…), bude vystavena zajištěná linka na nelegální výrobu tabáku do vodních dýmek vč. míchače esencí a provizorní celně technická laboratoř. Letos poprvé budou přítomni i pracovníci celní správy, kteří se zabývají vymáháním a exekucemi.

         I děti si přijdou na své, když se na chvíli stanou celníky a budou hledat v zajištěném vozidle tajné skrýše s „drogami". Nebude chybět ani laserová střelnice.

        

         Na Dnech NATO má své místo i expozici celního muzea a jeho historické skvosty, jako např. zbraně, knihy, zákony, razítka, pečetítka a mnoho dalších unikátů z minulosti a samozřejmě i „financ" v uniformě z roku 1936.

         V naší expozici přivítáme kolegy celníky z Polska, kteří se také připojí k prezentaci oblasti CITES a duševního vlastnictví, zástupci firmy Škoda budou upozorňovat na nebezpečné padělané náhradní díly a představitelé firmy ATOS Vám ověří originalitu cigaret pomocí Track and tracing kódů.

         A veškeré dotazy Vám rádi zodpovědí celníci v info stánku nebo přímo u jednotlivých stanovišť.

         Celní správa České republiky všechny srdečně zve do své expozice.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky