CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 21.04.2017


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Velký pátek a další záchyt nelegálních cigaret

​     Na Velký pátek uvízla v síti moravskoslezských celníků další velká ryba. Jednalo se opět o cigarety, tentokrát v množství téměř 140 tisíc kusů, což je 700 kartonů.

     V odpoledních hodinách, na Velký pátek, prováděla hlídka Mobilního dohledu Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj kontrolní činnost zaměřenou na přepravu vybraných výrobků. Hlídka byla ustavena na komunikaci D1 ve směru na Brno. Celníci si vytipovali dodávkové vozidlo Mercedes Sprinter slovinské imatrikulace a na 347. kilometru u obce Bravantice vozidlo odstavili.
 
     Postup byl stejný jako při každé běžné kontrole. Řidič byl vyzván k předložení dokladů (pas Slovinské republiky a doklady od vozidla), poté byl dotázán, jaké zboží převáží. Odpověděl, že převáží náhradní díly k automobilům. Hlídka cizince vyzvala k otevření nákladového prostoru, kde byly uloženy kartonové krabice zajištěné lepicí páskou. Celníci otevřeli první náhodnou krabici a ta skrývala neznačené cigarety zn. Marlboro. Na dotaz celníků, zda si přeje tlumočníka, odpověděl, že nikoliv a že rozumí. Dále sdělil, že i v ostatních krabicích jsou neznačené cigarety.

     Z důvodu přesného zjištění přepravovaných cigaret a provedení zajišťovacích úkonů bylo vozidlo hlídkou Mobilního dohledu konvojováno na územní pracoviště v Bohumíně. Celníci za přítomnosti kontrolované osoby vyložili všechny krabice a zásilku cigaret přepočítali. V dodávce se nacházelo celkem 139 400 kusů cigaret, značka Marlboro červené a bílé Gold.

     Řidič - cizinec při sepisování protokolu celníkům sdělil, že veškeré nekolkované cigarety nakoupil v Polsku a převáží je do Slovinska se záměrem prodeje. K těmto neznačených cigaretám nepředložil žádné nabývací doklady a neprokázal řádné zdanění.
 
    Celní úřad pro Moravskoslezský kraj tak svou činností zabránil daňovému úniku na spotřební dani ve výši necelých 359 000 korun.


    Zboží bylo zajištěno a umístěno ve střežených prostorách Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj. Případ je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky