CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 06.09.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Co všechno odhalili ostravští celníci v letošním roce

​Kolik neznačeného alkoholu, nekolkovaných cigaret, tabáku, padělků… našli ostravští celníci v našem regionu? Jak to vypadalo na zpoplatněných komunikacích, silnicích? A co se převáží ve vozidlech?

Od začátku roku do konce prázdnin ostravští celníci zajistili 370 litrů neznačeného alkoholu, 684 litrů lihovin, 172 000 kusů nekolkovaných cigaret a 60 kg tabáku. Vše bez kolku, nezdaněné, únik na spotřební dani byl vyčíslen na půl milionu korun. Zboží bylo zajištěno především v malých prodejnách, trafikách, tržnicích i dopravních prostředcích. Alkohol se nejvíce objevoval v Českém Těšíně, cigarety v Havířově, Bohumíně, Ostravě a Karviné.

Přesuňme se do oblasti silniční kontroly. Počet odvážlivců na zpoplatněných komunikacích bez dálniční známky se vyhoupl na 1 142, kdy v blokovém řízení zaplatili 1 775 000 korun.
V oblasti mýta došlo ke 2 246 porušení zákona a bylo vybráno přes dva miliony korun.

Více než 900 kusů napodobenin světoznámých značek obuvi, oděvů, parfémů, bylo ukryto v kamenných obchodech nebo v zásilkách z východních zemí. Majitelům ochranných známek by prodejem tohoto zboží vznikla škoda ve výši téměř tři miliony korun.

Počátkem měsíce září bylo na Opavsku náhodně vytipováno a poté zastaveno dodávkové vozidlo polské imatrikulace, které převáželo veterinární zboží – 1 090 kg kuřecího masa. Hlídka prověřila tento dovoz prostřednictvím Operačního střediska. Bylo zjištěno, že dovoz zboží nebyl nahlášen veterinární správě, příjemce předem neinformoval Krajskou veterinární správu (dále jen „KVS“) pro Moravskoslezský kraj o příchodu potravin živočišného původu z jiného členského státu. Případ byl předán KVS k dalšímu řízení.

 

A také marihuana, metamfetamin nebo hnojivo?
 
 V sobotu 1. 9. hlídka mobilního dohledu prováděla standardní kontrolu zaměřenou na zboží uniklé celnímu dohledu. Stanoviště bylo na bývalém hraničních přechodu Chotěbuz. Zastavila náhodně jedoucí vozidlo polské imatrikulace, která mělo namířeno do České republiky, a provedla důkladnou kontrolu vozidla a osádky.
 
 Celníci ve vozidle našli podezřelé předměty, jako: skelní tabulky v kapse sedadla řidiče, zrcátko na podlaze spolujezdce potřísněné krystalickou látkou a na zadním sedadle byla pohozena koženková taška na zip. V ní se nacházela látka zápachem připomínající marihuanu a mikrováha. Dále zde byl textilní vak, ve kterém byla mj. plastová krabička s obsahem krystalické látky. Ta byla v dealerovém sáčku spolu s trubičkou, lžičkou a plastovou kartou. Řidič celníkům sdělil, že se jedná o květinové hnojivo, které objednal přes internet.

 Sečteno a podtrženo …. po provedení orientační zkoušky na omamné a psychotropní látky se ve vozidle nacházel 1,4 gramu marihuany a 3,2 gramu bílé krystalické látky obsahující metamfetamin.

 Případ je nadále v šetření celní správy.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky