CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 19.09.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Tabák ukrytý za železnými profily

​Téměř 640 kilo neznačeného tabáku s možným únikem na spotřební dani milion a půl odhalili ostravští celníci v kamionu.

V uplynulém týdnu, v pozdních nočních hodinách, prováděla hlídka Mobilního dohledu kontrolní činnost, kdy se zaměřila na přepravu vybraných výrobků (alkohol, cigarety, tabák, minerální oleje…). Náhodně si vytipovala nákladní vozidlo slovinské imatrikulace, které dynamicky navedla na parkoviště u Benziny.

Se slovy „Celní správa“ se příslušníci představili, prokázali se služebními průkazy, seznámili řidiče s průběhem kontroly. Poté jej vyzvali k předložení dokladů totožnosti, dokladů k vozidlu a návěsu a dokladů ke zboží. Další řidič byl v době zastavení vozidla jako spolucestující.

Řidič tvrdil, že přepravuje pouze železné profily. K této komoditě předložil potřebné doklady. Celníci přistoupili k fyzické kontrole vozidla a návěsu. A právě v nákladovém prostoru návěsu, za železnými profily, byly ukryty bílé papírové kartony. Na dotaz celníků, co se v kartonech nachází, řidič odpověděl, že se jedná o dvě palety.

Řidič byl vyzván k odplachtování boční části návěsu, aby hlídka zkontrolovala obsah kartonů. V nich se nacházely balíčky tabáku „Golden Virginia“ o hmotnosti 50 gramů. Celníci poté požadovali doklady potřebné k přepravě vybraných výrobků. Předložený doklad CMR nebyl správně vyplněn a neobsahoval potřebné náležitosti. Uvedená adresa příjemce v Polsku byla ověřena v aplikaci google mapy, ta označila čerpací stanici. Tímto vznikly pochybnosti o místu dodání zboží uvedené v dokladu CMR. Navíc chyběly údaje o přepravovaném zboží.

Důkladnou kontrolou bylo zjištěno, že se v návěsu na dvou paletách nachází 128 bílých papírových kartonů, kdy v každém bylo 100 balíčků tabáku „Golden Virginia“ o hmotnosti 50 gramů.

Sečteno:  12 800 balíčků tabáku o hmotnosti 640 kilogramů bez platné tabákové nálepky.

Oba řidiči se shodli na tom, že o obsahu kartonů nic neví, zboží jim bylo naloženo na firmě ve městě Maribor a bylo zabaleno na paletách. Palety někdo naložil přes bok kamionu až po uložení železných profilů. Dle sdělení řidičů to byla jejich první cesta do Polska.

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj tak svou činností zabránil daňovému úniku na spotřební dani ve výši 1 431 000 korun.

 Kamion s návěsem a zbožím byl převezen do střeženého skladu celního úřadu. Případ je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky