CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj
nám. Sv. Čecha 8
702 00 Ostrava - Přívoz

V Ostravě 21.11.2018


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Téměř stodeset kilogramů prášků s pseudoefedrinem na Ostravsku

​Celkem 26 000 kusů krabiček léků s obsahem pseudoefedrinu, to je záchyt ostravských celníků.

Počátkem minulého týdne, v odpoledních hodinách, prováděli celníci z oddělení mobilního dohledu kontrolu zaměřenou na nelegální přepravu zboží. Na silnici D1, u Vrbice směrem na Ostravu, si náhodně vytipovali dodávkové vozidlo Mercedes Sprinter bulharské imatrikulace.

Hlídka zahájila kontrolu vozidla a vyzvala řidiče k předložení osobních dokladů, dokladů k vozidlu a dokladů k převáženému zboží. Řidič mj. předložil i dva doklady CMR. V obou případech bylo zemí odeslání Bulharsko a místem vykládky v jednom případě Polsko a ve druhém Česká republika. Na dvou předložených fakturách bylo deklarováno 65 kartonů tablet CET D ECT.REL.TABS.

Řidič byl vyzván k otevření nákladového prostoru, ve kterém se nacházely čtyři palety zboží zabalené do černé fólie a na nich byly naskládány krabice. Po jejich otevření celníci uviděli krabičky s léky CET – Der. Pojali podezření, že by léky mohly být zneužity k výrobě omamných a psychotropních látek. Pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv potvrdili, že se jedná o lék v naší zemi neregistrovaný a množství pseudoefedrinu obsaženého v těchto lécích mnohonásobně převyšuje povolené množství v České republice. 

Vozidlo bylo eskortováno hlídkou mobilního dohledu na územní pracoviště do Bohumína, kde za přítomnosti řidiče byla provedena vykládka zboží a kontrola kabiny. Celníci napočítali 364 000 kusů tablet CET – Der s celkovým obsahem okolo 44 kilogramů pseudoefedrinu hydrochloridu. Z uvedeného množství takto zajištěných léků by bylo možno vyrobit až 29 kilogramu metamfetaminu pervitin.

Řidič k celé záležitosti uvedl, že část léků byla určena pro odběratele v Polsku a část pro odběratele v ČR. 
U projednání případu byl přítomen tlumočník, byla pořízena fotodokumentace, provedeny veškeré nezbytné úkony a řidič i s dodávkou byl předán celníkům z protidrogového oddělení odboru Pátrání Ostrava k dalším úkonům trestního řízení.


Případ je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CÚ pro Moravskoslezský kraj
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky